İkinci boğaz projesinde tansiyon yükseldi... İBB Başkanı İmamoğlu “Bilimsel gerekçeler var. Kentin coğrafyası böyle bir değişimi kaldırmaz” dedi. Erdoğan’dan sert cevap geldi: Belediye başkanı çıkmış ‘Kanal İstanbul buraya uymaz’ diyor. Sen otur işine bak. Projeyi rafa kaldırmayız. Bu çalışma siyasi boyutuyla da dünyada çok ciddi sükse yapacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ’nin 100 bin konut projesinde Kanal İstanbul hakkında konuştu. Projeye çok yakında başlanacağını söyleyen Erdoğan, Kanal’a karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da eleştirdi. Erdoğan, tank-palet fabrikasının satılmadığını, 25 yıllığına kiralama işletme ihalesinin verildiğini de yineledi. Beştepe’deki törende konut projesinin ayrıntılı tanıtımını yapan Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle oldu:
GECEKONDULARDA GETTOLAR TÜREMİŞTİ: “Çeşitli nedenlerle kırsaldan göç eden vatandaşlarımız genellikle denetimsizlik neticesinde şehirlerin etrafına gecekondu dediğimiz sağlıksız yerleşim yerleri kurmuşlardır. Siyasetçilerin göz yummasıyla bu gecekonduların sayısı artmıştır. Herhangi bir depremde; işte daha yeni Konya’da olan hadiseyi duydunuz. Yığma bir gecekonduda üç tane çocuk öldü. İstanbul gibi bir şehirde ne yazık ki aynı şeyler yaşanıyor. 1984’ten itibaren bölücü terörle, çarpık kentleşme diğer bölgelerimize de yayıldı. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşmanın şehirlerimizin sadece yapısını kültürünü değil sosyal dokusunu da tahrip ettiğini gördük. Suç oranlarından, uyuşturucu kullanımına kadar birçok sıkıntıyla yüzleşmek zorunda kaldık. Bir dönem İstanbul gibi şehirlerimizde devletin adeta hiçbir varlık gösteremediği gettolar, varoşlar türedi. 1994 yılında İBB Başkanı olduğumda karşımızda gerçekten korkunç bir manzara bulduk. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunu İstanbul’da had safhadaydı. Aynı şekilde İzmir’de Kadifekale. Gecekondulardan geçilmiyor, hâlâ öyle. Rezillik üzerine rezillik. Ankara’nın bir kısmı yine öyle.”
KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ORTAYA ÇIKTIK: “Kuleler ve dikey mimari bizim kültürümüze ters. Kentsel dönüşüm diye ortaya çıktık, çünkü bunların değişmesi gerekiyordu. Gecekonduları şehirle, gecekondu sahiplerini de devletle kucaklaştırmanın mücadelesini verdik. O dönem İstanbul’da Kiptaş adlı kuruluş ortaya koyduk.”
CHP, MESLEK ODALARI SABOTE ETMEYE ÇALIŞTI: “Birileri sürekli önümüze engeller çıkardı. CHP ve güdümünde hareket eden kimi meslek odaları projelerimizi sabote etmek için çaba harcadılar. Medya aracılığıyla, mahkeme aracılığıyla, sokaklar kışkırtılarak mega projelerimiz durdurulmaya çalışıldı.”
BEŞTEPE RUHSATSIZ DEĞİL: “Burası milletin evi, benim evim değil. Kaç kere şurayla ilgili ‘ruhsatsız bina’ dediler ve Danıştay burayla ilgili kararını açıkladığı halde burada ruhsat problemi yoktur demesine rağmen bakıyorsunuz ana muhalefetin başı ikide bir buranın ruhsatsız olduğunu söylüyor. Belge ortada daha ne istiyorsun?”
EN YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAĞIZ: “Çıkmış belediye başkanları diyor ki, Kanal İstanbul buraya uymaz. Sen otur işine bak. Nasıl uyduğunu göreceksin, bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık. Üniversiteleri, kendi ekiplerimizi çalıştırdık. İnşallah en kısa zamanda ihalesini yapmak suretiyle Kanal İstanbul’a da başlayacağız. Kanal İstanbul nedir biliyor musunuz? Boğazı çok ciddi bir felaketten koruma projesidir. Aklımda kaldığı kadarıyla 7 ay romen tankeri orada yanmıştı, zaman zaman yalılara bindiren gemiler…”
SİYASİ BOYUTUYLA SÜKSE YAPACAK: “Burası yapıldığında bu işin sadece çevrecilik yönünden kurtuluşu değil, bunun yanında çok daha bir siyasi boyutu olacak ki bunu şimdi kullanmıyorum. Vakti saati geldiğinde onu da kullanırız. O siyasi boyutuyla da Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak. Böylesine stratejik önemde projeyi engellemek için her yolu deniyorlar. Biz kimlere hangi mesajların verilmek istendiğini gayet iyi biliyoruz. Birileri başlarını okşayacak efendilerine diyet borcu ödeyecek diye bu projeyi biz rafa kaldırmayız.”