Kanal İstanbul'un etki alanında kalan iki köprünün rekonstrüksiyon projesi için gerçekleştirilen ihaleye, muhalefetten tepki geldi. İhaleye getirilen eleştirilerin hemen hemen hepsi, ülke koronavirüs salgını nedeniyle, binlerce insanın can korkusu ve işsizlik tehdidiyle karşıya karşıya kaldığı bir dönemde böylesine yüksek maliyetli bir projeye para harcanacak olmasına oldu. Gelecek Partili Mustafa Öztürk, "Bugün insanımız hayatını korumanın, evine aş götürmenin derdinde. Ey yöneticilerimiz, sizin derdiniz ne?" diyerek tepki gösterdi.
Kanal İstanbul'un etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon projeleri için bugün gerçekleştirilen ihaleye, muhalefet partilerinden ve pek çok kesimden tepki geldi. ihale gerçekleştirildi.
Kanal İstanbul projesine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan, Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Ulaştırma ve Altyapı Politikaları Başkanı Mustafa Öztürk, “Her şey ertelenirken çok mu aceleniz var” diye sordu. Öztürk paylaşımnda, “Bugün insanımız hayatını korumanın, evine aş götürmenin, ayakta kalmanın derdinde. Ey yöneticilerimiz, sizin derdiniz ne?” ifadelerini kullandı.
İMAMOĞLU: MİLLET CAN DERDİNDEYKEN, BAZILARI KANAL DERDİNDE
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ülkenin koronavirüs salgınıyla uğraştığı bir dönemde, bugün yapılan Kanal İstanbul ihalesine tepki gösterdi.
İmamoğlu yaptığı açıklamada, "Millet can derdindeyken bugün birilerinin kanal derdinde olması akıl alır gibi değil. Çokk yakın zamanda 50 bin aile, İBB'den sosyal yardım başvurusunda bulundu. Kaynaklarımızı ucube projelere harcamak yerine, neden halkımızın ihtiyaçları için harcamıyoruz" dedi.
"Ben bugün, böyle bir konuşmaya, böyle bir paragrafı eklemek istemezdim" diyen İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
" Kanal İstanbul! İnanılır gibi değil ama millet can derdindeyken, birilerinin bugün Kanal İstanbul derdinde olması akıl alır gibi değil. Evet bugün, Kanal İstanbul projesi çerçevesi kapsamında, Odabaşı ve Dursunbey köprülerinin taşınma ihalesi var. Bu yol ihaleleri için, 2020 bütçesinde 8 milyar lira kaynak ayrıldı. Oysa bugün işini kaybetme arifesinde olan ya da işyeri kapandığı için gelir elde edemeyen milyonlarca insan var Türkiye’de ve İstanbul’da. Çok yakın zamanda, 50 bin aile, İBB’den sosyal yardım başvurusunda bulundu. Bunların detaylarını açıklayacağım. Bu rakamın, önümüzdeki zaman diliminde katlanarak artması çok muhtemel. Kaynaklarımızı hala Kanal İstanbul gibi, bize göre ucube projelere harcamak yerine, halkımız için neden harcamıyoruz? Allah aşkına bugün bir köprü yıkıp, yapmak mı iş; yoksa, evde gelecek kaygısına düşmüş milyonlarca insana destek olmak mı? ‘Korona Krizi’nden, Kanal İstanbul çıkarmaya çalışmanın adını vallahi ben koyamıyorum, lütfen siz koyun"
İYİ PARTİ: KANAL İSTANBUL OLMADAN ASLA YAŞAYAMAYIZ!
İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu da sosyal medya hesabından bugün yapılan Kanal İstanbul ihalesine çok sert tepki gösterdi. "Milletimiz canının derdinde, ekonomik kriz had safhada, iş yerleri kapanmış, hükûmet olarak insanımıza ve hanelere yeterince destek dahi olamıyorsunuz" diyen Ağıralioğlu, "Hâlâ Kanal İstanbul ihalesi mi yapıyorsunuz? Milletimiz faturalarını ödeyemiyor ve ölümler de var iken derdimiz bu mudur?" diyerek tepkisini ortaya koydu.
"Kanal İstanbul ısrarınıza sebep devletin bekası mıdır? Öyleyse biz, maskesiz, eldivensiz, cihazsız, kitsiz, susuz, elektriksiz, doğalgazsız, ekmeksiz yaşayabiliriz ama kanalsız yaşayamayız" diyen Ağıralioğlu, hükümete ironi yaparak tepki gösterdi.
Ağıralioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Salgın sebebiyle milletimize ayırdığınız miktarı da oraya ayırın, bitirin şu kanalı!
Böylesi zamanlarda yaptıklarınız, yönetme ahlâkınızı ve öncelik sıralamalarınızı gösteriyor. Toparlanın! Evinde işsiz, parasız, çaresiz insanlarımız, başının çaresine bakabilir. Hastanelerimiz de iyidir çok şükür! Kendinize gelin ve Kanal İstanbul'u bir an önce bitirin...
Ekmeksiz, parasız, maaşsız, işsiz, hastanesiz, doktorsuz, ilaçsız, aşısız yaşarız ama "Kanal İstanbul" olmadan asla yaşayamayız! Hükûmete bu hassasiyetinden dolayı teşekkür ederiz"
CHP: MİLLET CAN DERDİNDE
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kanal İstanbul projesi için bugüne ihaleye çıkılmasına, "Millet can derdinde saray rant derdinde" diyerek tepki gösterdi.
Özkoç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
"Krizden istifade ederek bu ortamda konuşulmaması düşünüldüğü için mi bilmiyorum kazma vuruyorlar. Kanal İstanbul ilk ihaleye bugünlerde çıkıldı. Trajik komik bir durum değil mi arkadaşlar. Türkiye'nin ve dünyanın kendi vatandaşlarını bu süreç içerisinde nasıl hayatta tutabileceklerini ekonomik zorluklarıyla nasıl baş edebileceklerini, yaşamlarını nasıl sürdürebileceeklerini bugünlerde bu projeyle ilgili ihalelerin yapılıyor olması traji komik değil mi?"
"Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde açıklama yapıldı 100 milyar liralık bütçe ayrıldı" diyen Özkoç, "Kanal İstanbul'un bütçesi ne kadar? 75 milyar lira. Peki gerçkten önceliğimiz bu mudur? İşsiz kalan insanlarımızın bu virüs tehdidinde nasıl yaşacakları değil midir. Şu anda yeteri kadar test yapılmaması değil midir? Oksijen tüplerinin, solunum cihazlarının bir an evvel üretiliyor olması değil midir?" diye sordu.
MAHFİ EĞİLMEZ: PARA BASMAKTAN BAŞKA ÇARE KALMADI
Eski Hazine Müsteşarı, ekonomist Mahfi Eğilmez de Kanal İstanbul projesinin koronavirüsün ağır maliyetinin tartışıldığı bugünlerde yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi.
Twitter hesaından, ülkenin ekonomik durumunu değerlendiren Eğilmez, "En doğru çözüm, para basmak ve gelir kaybını önleyecek biçimde bu parayı kullanmaktan geçiyor. Para basarak finansman sağlama konusunda öneride bulunacağımı rüyamda görsem inanmazdım" dedi.
Eğilmez, ekonomideki risklere rağmen Kanal İstanbul Projesi'nin askıya alınmamasına sosyal medya hesabından tepki göstererek, "Eğer yanlış duymadıysam Kanal İstanbul bu durumda bile yeniden gündeme gelmiş. Bu doğruysa para basılarak çözüm aranması konusundaki önerimi geri çekiyorum" dedi.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
İhaleye gelen tepkilerin ardından bir açıklama da Ulaştırma Bakanlığı'ndan geldi.
Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir. Kanal İstanbul projesi ile ilgili çalışmalar da elbette devam etmekte olup, bugün proje ihalesi yapılan iki tarihi köprünün taşınması veya yerinde korunması işi de önceden belirlenmiş bir sürecin parçasıdır. Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize Koronavirüsten daha çok zarar vermektedir" denildi.