ABD’de bilim insanları, dünya çapında insanların akıllı telefonlarından attıkları adımlara ilişkin verileri toplayarak, ne kadar hareket ettiklerini tespit etti.
Listenin en üst sırasında günlük 6 bin 880 adımla Hong Kong yer alıyor. Listenin en altında ise 3 bin 513 adımla Endonezya bulunuyor. Türkiye 5 bin 57 adımla ortalamanın üzerinde yer alıyor. Akıllı telefonların çoğunda adımları kaydeden Argus hareket izleme uygulamasını kullanan 700 bin kişinin verileri Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından analiz edildi.
68 milyon güne denk gelen dakika dakika ölçülen verilere göre, dünya çapında günde ortalama 4 bin 961 adım atılıyor. Araştırmacılar, sonuçların insan sağlığının iyileştirilmesinin içyüzünü anlamaya yönelik önemli bilgiler sunduğunu söylüyor. Bir ülkede atılan ortalama adım sayısının obezitenin ölçümünde pek de rol oynamadığı belirtiliyor önemli olan hareket eşitsizliği. Bir ülkede insanlar arasında adım sayısı farkı ne kadar yüksekse, obezite oranları da o kadar yüksek. Mesela düşük oranda obezitenin ve hareket eşitsizliğinin görüldüğü Japonya gibi ükelerde kadın ve erkekler benzer sayılarda adım atıyor. Ancak eşitsizliğin yüksek olduğu ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde, daha az adım atanların çoğunlukla kadın.