Kabus gibi çöken performans artırıcı ilaçlar olimpiyat yolunda ülkemize büyük darbe vurdu

Kabus gibi çöken performans artırıcı ilaçlar olimpiyat yolunda ülkemize büyük darbe vurdu

Kimi zaman sponsor ve para, kimi zaman da madalya için dopinge sarılan sporcular, hayatlarına malolacağını bile bile performans artırıcı ilaçlardan vazgeçmiyor. Son 10-15 yılda Türk sporunun üzerine kabus gibi çöken bu illet, olimpiyat yolunda da ülkemize büyük darbe vurdu.

[Karar]

CELAL DEMİRBİLEK

Doping belası yıllarca sporumuzda derin yaralar açtı. Dopingden ölümler bile oldu. Ama ders alan çıkmadı. Emek verildi, ter döküldü, şampiyon olundu kürsüye çıkıldı... Ancak aylar sonra acı haber geldi “Dopinglisin, madalyanı geri yolla. Aldığın ödülleri de teslim et. Yine de pişman olmadılar. Müsabakalara ilaçlı çıktılar. Bazı sporcuların ölümüne rağmen yılmadılar.

Şimdi bu satırdan itibaren okuduklarınıza sakın şaşırmayın. En son Elvan Abeylegesse’nin doping cezasını okuyup da “Doping yine hortladı mı?” düşüncesine kapılmayın. Son 10-15 yıldır Türk sporunun üzerine bir kabus gibi çöken doping belası, olimpiyat yolunda da bize darbe üstüne darbe vuruyor. Londra 2012’ye 114 sporcu ile katılan ve oyunlara en çok sporcu gönderen 25. ülke olan Türkiye, Rio 2016’ya şu ana kadar ancak 50 sporcu gönderebilecek duruma geldi. Elit sporcuların doping nedeniyle devre dışı kalması bunda en önemli faktördü.

TAŞPINAR: ESKİDEN VARDI

Dopingin büyük yaralar açtığı bir spor dalıydı halter… Akdeniz Oyunları’nda ve Avrupa Gençler Şampiyonası’nda tüm takımın dopingli çıktığı halterde eleştiri okları Federasyon Başkanı Tamer Taşpınar’ı da gösteriyordu. Taşpınar suçlamaları reddetti: “Biz halter olarak doping ile yaptığımız mücadeleyi kazandık. Türkiye’nin şunu iyi bilmesini istiyorum; son yıllarda halterde doping yapılmıyor. Halterde doping söylentilerinin tümü yalan. Eskiden yapılan dopingler şimdi gündeme geldi. Mücadelemiz başarılı oldu. Son zamanda patlayan doping hadisesi yoktur. Türkiye dopingle mücadelede başarılı olmuştur. Hatta WADA Başkanı, bakanımız sayın Akif Çağatay Kılıç’a dopingle mücadelede başarılı olunduğu için teşekkür etmiştir. Aynı şekilde IOC Başkanı Thomas Bach, Türkiye’yi dopingle mücadelede başarılı bulmuştur. Son zamanlarda dünyada dopingle ilgili patlamalar olmuştur.

SHARAPOVA DA YAPTI

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği ve Rusya Atletizm Federasyonu’nun do
pingle ilgili bir çok skandalları gündeme gelmiştir. Ayrıca Rus Tenisci Sharapova’nın dopingli çıkması bu illeti gündeme oturtmuştur. Ayrıca atletimiz Gamze Bulut’un doping olayı da Londra Olimpiyatları ile alakalı bir olaydır. Son günlerde yapılan bir doping olayına rastlanmamıştır. Haltercilerimize gelince, beklenmedik başarılara imza atıyorlar. Hem de dopingsiz. Buna mukabil 20-28 Kasım 2015 arası ABD yapılan Dünya Halter Şampiyonası’nda çeşitli ülkelerden 24 sporcu dopingli çıkmış olup, içlerinde bir tek Türk sporcu bulunmamaktadır. Dopingli ülkeler Rusya, Çin, Azerbaycan Kuzey Kore, Gürcistan, Kazakistan, Bulgaristan ve Suudi Arabistan’dı. Türkiye dopingle başarılı olurken, WADA yıllar önceki eski dosyaları bir kez daha açmaya karar verince eski olaylar ortaya çıktı. Bugünlerde halterde doping vakası çıkarsa bilinmelidir ki eski olaylardır. Yeni hiçbir olay yoktur.

16-03/31/56b4cd1818c7735bdcc53442.jpg

Dopingle mücadele konusunda bu kadar başarılı olunmuşken, kimse eski olayları yeni olmuş gibi gösterip Türk sporuna zarar vermesin. Bu başarıya kimsenin gölge düşürmeye hakkı yoktur. Türkiye’nin dopingle mücadelesine kimse gölge düşürmesin. Buna hakları yoktur. Ben hassasiyetle dopingle mücadele eden antrenörlerimizi, sporcularımızı ve kulüplerimizi tebrik ediyorum ve dopingle sıfır tolerans mücadeleye devam edeceğiz. Bizden dopingle mücadelede yardım isteyen ülkelere yardıma açığız.”

POLİSİYE TEDBİRLER ALDIK

Tamer Taşpınar, dopingle mücadelede nasıl başarılı olduklarını da şöyle anlattı: “Yapılan tüm Türkiye şampiyonaları ve milli takım kamplarında numune aldık. Uluslararası yarışmalarda zaten numuneler alınıyor. Yıl boyunca sporcuların evlerinde ve kamplarda nubunelere başvurduk. Habersiz kontrol baskınları yaptık. Bunu da yeterli bulmadık ve üniversitelerle iş birliği yapmak suretiyle dopingle mücadeleye devam ettik. Halter Federasyonu sağlık kurulu ile birlikte eğitim verdik, antrenörleri bilgilendirme çalışmalarına devam ettik. Ayrıca TADA (Türkiye Doping Ajansı) ile polisiye tedbirler aldık.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN