Viyana'da düzenlenen ve anlaşma sağlanamayan Suriye toplantısıyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkes takvimini görüşme konusunda BM ile anlaştıklarını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceğini, siyasi sürecin Suriyelilerin liderliğinde ve sahipliğinde olacağını belirterek, "Suriye konusunda yeni siyasi sürece paralel olarak ve kesin bağlayıcı bir tarihte ülke çapında başlatılabilecek bir ateşkesin yöntemlerini ve uygulamasını ele almak konusunda BM ile anlaştık" dedi.
Kerry, Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak amacıyla Viyana'da düzenlenen uluslararası görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya ve İran ile Viyana görüşmelerine katılan diğer ülkeler arasında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusunda görüş farklılıklarının devam ettiğini vurgulayan Kerry, bununla birlikte iç savaşa siyasi çözüm bulabilmek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırarak sürdüreceklerini açıkladı.
Kerry, Viyana görüşmelerinin yeni diplomatik sürecin ilk adımı olduğunu kaydederek, "Ben gerçekçiyim ve bunun zor olduğunu biliyorum" dedi.
BM'ye siyasi çözüm çağrısı
ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı Viyana görüşmelerinde, tarafların bazı siyasi konularda ilerleme sağladıklarını belirten Kerry, siyasi çözüm süreci konusunda BM'ye çağrıda bulunduklarını söyledi.
Kerry, şöyle devam etti:
"Görüşmelere katılan ülkeler, 2012 yılında kabul edilen Cenevre Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyinin 2118 sayılı kararına uygun olarak, Suriye'de güvenilir ve kapsayıcı olan, mezhepçi olmayan bir yönetimi sağlayacak ve devamında yeni anayasa ve seçimleri getirecek bir siyasi süreci başlatmak üzere Birleşmiş Milletleri Suriye hükümeti ve Suriye muhalefeti temsilcilerini bir araya getirmeye davet etmiştir."
Suriye'de yeni süreçte öngörülen seçimlerin BM gözetiminde ve en yüksek uluslararası standartlarda, özgür ve şeffaf şekilde yapılması gerektiğine dikkati çeken Kerry, ülke dışındakiler dahil tüm Suriyelilerin seçimlere katılabilmeleri gerektiğini, bu konuda da tüm ülkelerin görüş birliği içinde olduklarını dile getirdi.
Ateşkes için ortak çaba
Kerry, Viyana görüşmelerine katılan ülkelerin ateşkes konusunda da BM ile çalışacaklarına işaret ederek, "Suriye konusunda yeni siyasi sürece paralel olarak ve kesin bağlayıcı bir tarihte ülke çapında başlatılabilecek bir ateşkesin yöntemlerini ve uygulamasını ele almak konusunda BM ile anlaştık" dedi.
Suriye'nin toprak bütünlüğü
Viyana'da tarafların uzlaşma sağladıkları konulara ilişkin hazırladıkları ortak açıklamadan bölümler okuyan Kerry, katılımcı ülkelerin, "Suriye'nin birliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve laik niteliğini" temel kabul ettiklerini vurguladı.
Kerry, "Siyasi süreç, Suriyelilerin liderliğinde ve onların sahipliğinde olacak, Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir" dedi.
Katılımcı ülkelerin DAEŞ ile mücadele edeceklerini vurgulayan Kerry, "Hepimiz şuna inanıyoruz ki DAEŞ ve diğer terörist örgütlerin Suriye'yi yönetmelerine asla izin verilemez" şeklinde konuştu.
Viyana görüşmelerine katılan ülkelerin, iki hafta içinde yeniden bir araya gelecekleri bilgisini veren Kerry, anlaşmazlığın sürdüğü konularda farklılıkları gidermeye çalışacaklarını, uzlaşma olan konularda ise daha fazla ilerlemeyi amaçladıkların anlattı.
Suriye krizine çözüm bulma amacıyla Viyana'daki tarihi Imperial Hotel'de yapılan uluslararası görüşmelere İran ilk kez katıldı, Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları ilk kez aynı masaya oturdu.
Suudi Arabistan, Suriye'nin içişlerine karışmak ve teröre destek vermekle suçladığı İran'ın görüşmelere katılmasına karşı çıkıyordu. Buna karşın Rusya, görüşmelere İran'ın da katılmasında ısrarcı olmuştu.
BERLİN/AA