Çocuk istismarına karşı atılacak adımlarla cinsel saldırıların önüne geçilmesi hedefleniyor. Faillere müebbet hapis cezası verileceği belirtilirken, Başbakan Yardımcısı Akdağ, adını koymadan kimyasal hadıma da değindi: Bunlar üzerinde mutabık kaldık.
Türkiye, son dönemde artış yaşanan çocuk istismarına karşı yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Kimyasal hadım dahil birçok düzenlemeyi tartışan siyaset kurumu ise cezaları artırmayı düşünüyor. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet, Aile, Spor ve Eğitim bakanlıklarının yer aldığı komisyonun çalışmalarına dair bilgi verdi.
Dün CHP ve MHP guplarını ziyaret eden Akdağ, Akdağ, ciddi bir eğitim kampanyası yapacaklarını belirterek öncelikle öğretmenlerin eğitileceğini kaydetti. Üzerinde durdukları cezalardan söz eden Akdağ, şöyle devam etti: “Cezaları, nitelikli istismar dediğimiz, işin en ağır şekli noktalarında artırmak üzere hemen hemen mutabık kaldık. Böyle bir fiili işlemiş, sonra da yavrumuzun hayatına kıymış birisi için müebbet, ağırlaştırılmış müebbet düşünüyoruz. Bu meselenin bizim vicdanımızı, toplum vicdanını bir taraftan tatmin ederken, hukukçular açısından da belli bir sıralamaya tabi tutulduğu bir gerçek.Nitelikli bir istismar, peşinden de eğer hayatına kıymış ise ikisinin cezasının ayrıştırılması lazım. Aksi takdirde cezalar aynı olursa hukukçular şundan endişe ediyorlar. İstismarın peşine cezalar aynı olursa gizlemek amacıyla diğerini de yapabilir.” Akdağ, failin cinsel isteğinin baskılanması konusunun da konuşulduğunu hatırlattı.
Buna bir ceza tedbiri olarak bakılmaması gerektiğini belirten Akdağ “Bu riskin azaltılması için uygulanan bir tedbirdir. Zaten cezayı hapsederek yerine getiriyoruz. Ama bu kişilerin daha sonra hayatlarında aynı fiili tekrarlama risklerinin büyük olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu isteğin, o kişi toplum içine çıktığında azaltılması neticede bir tedbir. Bu tedbiri de muhtemelen uygulamaya koyacağız. Bunlar üzerinde mutabık kaldık” dedi. Öte yandan Aile Bakanlığı’nca taslak metni oluşturulan eylem planı ve 2018 hedefleri kapsamında çocukların ihmal ve istismarıyla mücadele konusunda yeni adımlar atılacak. Ailelere ve çocuklara eğitimler verilecek, internete sıkı takip gelecek, çocukların sosyal medya ve dijital oyunlar üzerinden maruz kaldığı tehlikeler önlenecek. Mağdur çocuklar için ihtisaslaşmış birimler oluşturulacak.
IŞIL ÇALIŞLAN/İSTANBUL
YÜZDE DONUKLUK VARSA DİKKAT
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğrencileri ‘Çocuk İhmal ve İstismarı’ adıyla yaz okulunda verilecek ders için kitapçık hazırladı. Doç. Dr. Bilge Uzun’un öğrencileriyle farkındalık oluşturmak için hazırladığı ders kitabında herkesin bilmesi gereken dikkat çekici bilgilere yer verildi. Çocuğun davranışlarından istismarın nasıl anlaşılacağı, ailelere pratik bilgilerden tedavi sürecine kadar konuyu her yönüyle ele alan kitapta önemli tespitler yer alıyor:
İstismar belirtileri: Gerçekleri gizleme, sıklıkla yalan söyleme, içine kapanma ya da aşırı hareketli olma, yüz ifadelerinde donukluk.
İstismar neden anlatılamıyor: İstismara uğradıkları iddialarına inanılmayacağı düşünceleri, dışlanma korkuları, çocukların durumu istismar olarak anlamlandıramamaları.
İç çamaşırı kuralı: Çocuklara uygunsuz bedensel temasa karşı derhal ‘hayır’ demeleri öğretilmeli. İç çamaşırı ile kapatılan özel kısımlarına bakılmasının doğru olmadığı söylenmeli.
Mağdura nasıl yaklaşılmalı: Çocukla konuşmanın kesilmeyeceğinden emin olunan bir yer bulunmalı. ‘Neden?’ sorusuyla başlayan sorulardan kaçınılmalı. Ayrıntılar için baskı yapmamalı, sadece olayı anlatması için cesaretlendirmeli. Olayları çocuğun kelimeleri ile yazıyla kayıt altına almalı