İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, pandemi nedeniyle uygulanan parasal genişlemenin Türkiye'deki üretim sektörünü de tehdit ettiğini belirterek 'Artık tahammül edilmez bir noktaya doğru gitmekteyiz' derken, AA'nın TÜİK verileriyle hazırladığı 'Sanayi üretim endeksi, 2020 yılını Kovid-19'un gölgesinde tarihi rekorla kapattı' haberi kafaları karıştırdı.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de üretimden tüketime tüm ekonomik faaliyetlerde köklü değişikliklere yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, özellikle yurt içinde ilk vakaların görülmeye başlandığı Mart 2020'den itibaren ekonomik verileri olumsuz etkiledi.
Dünya gazetesine konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, salgın hasarlarını önlemeye yönelik olarak küresel çapta uygulanan parasal genişlemenin, kontrolsüz hale gelerek birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de üretim sektörlerini tehdit etmeye başladığını söyleyerek tedarik sorununu dikkat çekmişti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan
AA: SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 2020'Yİ REKORLA KAPATTI
Bahçıvan sanayi ve üretim açısından artık tahammül edilemez bir noktaya doğru gidildiğini söylerken, Anadolu Ajansı (AA) sanayi üretim endeksinin 2020 yılını Kovid-19'un gölgesinde tarihi rekorla kapattığına dair haber servis etti.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verileri referans gösterilerek hazırlanan haberde, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin salgına yönelik tedbir ve önlemlerin etkisiyle yükselişe geçtiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Yurt içinde ilk vakanın görüldüğü Mart 2020'de 114 seviyesinde bulunan arındırılmamış sanayi üretim endeksi, bir ay sonra dip yaparak nisanda 78,2'ye kadar geriledi. Salgına yönelik tedbir ve önlemlerin etkisiyle bu seviyeden yükselişe geçen endeks, geçen yıl mayısta 84,1'i gördükten sonra, haziranda da Kovid-19 öncesi seviyesine ulaştı ve 114,1'e yükseldi.
Özellikle geçen yılın son 4 ayında hızla yükselen ve 130'lu seviyelerin üzerine yerleşen endeks, aralıkta 144,5'e ulaştı. Böylece endeks, 2020 yılının son ayında, TÜİK'in 1986'dan itibaren yer verdiği verilerdeki en yüksek seviyesini gördü ve rekor kırdı.
Genel yıl ortalamasında da endeks rekor seviyeye ulaştı.
2018 yılını 12 aylık ortalamada 114 seviyesinde tamamlayan endeks, 2019'u 113,3 seviyesinde geride bırakmıştı. Endeks, Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılında ise 115,8 ortalamayı gördü."