İran, "Sana’daki büyükelçilik binasının Suudi Arabistan’a ait savaş uçakları tarafından vurulduğu ve büyükelçilik çalışanlarının yaralandığı” iddialarını kanıtlayamadı. AA muhabirinin de aralarında bulunduğu gazetecileri hasarı görüntülemeleri için davet eden büyükelçilik ziyareti iptal etti.
İran'ın perşembe günü Sana’daki büyükelçilik binasının Suudi Arabistan’a ait savaş uçakları tarafından vurulduğu ve büyükelçilik çalışanlarının yaralandığı iddialarına ilişkin herhangi bir kanıt sunmaması, şüpheleri artırdı.
İki günde tek görüntü yok
İran Dışişleri Bakanlığı’nın "Sana’daki büyükelçilik binasının, Suudi Arabistan’a ait savaş uçakları tarafından vurulduğunu ve büyükelçilik çalışanlarının yaralandığını” duyurmasının üzerinden iki gün geçti. Suudi Arabistan, olayı yalanlarken İran, "konunun birkaç saat içinde BM’ye taşınacağı ve bombalanan büyükelçiliğin gazetecilere gezdirileceği” duyurusunu yaptı.
BM’ye konuyla ilgili başvurusunu olaydan 24 saatten fazla vakit geçtikten sonra yapan İran, büyükelçilik turunu son anda iptal etti, yaralandığını ileri sürdüğü elçilik çalışanlarıyla ilgili de henüz bilgi ya da görüntü paylaşmadı.
AA büyükelçilğin sokağını görüntüledi
İran'ın Sana büyükelçiliğine hava saldırısı düzenlendiği duyurusunun ardından 7 Ocak'ta bölgeye intikal eden AA muhabiri, büyükelçilik binasının bulunduğu sokağa girmeyi başardı ve olay bölgesini fotoğrafladı. İranlı yetkililerin kimseyi binaya almadığını, Husi güçlerinin de basın mensuplarının büyükelçiliğe yaklaşmasına izin vermediğini bildiren AA muhabiri, sokağın başından büyükelçiliğin girişinin görülebildiğini ve binanın bu kısmında herhangi bir tahribat bulunmadığını belirtti.
Ziyaret iptal edildi
Saldırıya uğradığı iddia edilen binaya 8 Ocak sabahı tekrar giden AA muhabirine, Büyükelçilik tarafından yerel saatle 16.00’da elçiliğin basın mensuplarına açılacağı bilgisi verildi. Gazeteciler "inadaki hasarı" görüntülemek üzere davet edildi. Ancak belirtilen saate dakikalar kala ziyaret iptal edildi.
İran’ın Suudi Arabistan savaş uçakları tarafından vurulduğunu ileri sürdüğü Büyükelçilik binasında tahribata rastlanılmaması, duyuru yapılmasına rağmen gazetecilere Büyükelçilik binasını gezdirme faaliyetinin iptal edilmesi, saldırıda yaralılar olduğu iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt gösterilmemesi ve konuyla ilgili en üst düzey açıklamanın Dışişleri Bakan Yardımcısı seviyesinde kalması, İran’ın iddiasıyla ilgili şüpheleri artırdı.
İdam krizi
Geçen hafta Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Şeyh Mer Bakır en Nemr’in idam edilmesine İranlı yetkililerden art arda tepki açıklamaları gelmişti. Meşhed ile Tahran’daki Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluk binaları göstericiler tarafından ateşe verilmişti. İran’daki Suudi Arabistan diplomatik misyonlarına saldırı, Avrupa Birliği’nden BM'ye kadar birçok uluslararası kuruluş tarafından kınanmıştı.
Suudi Arabistan'ın yanı sıra Bahreyn, Sudan ve Cibuti, İran ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alırken Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler de ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti.