Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamada İran'ın uranyum metali üretmeye başladığı duyuruldu.İran, İsfahan'daki üretim tesislerinde 3.6 gram uranyum metali ürettiklerini doğruladı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, İran’ın uranyum metali üretmeye başladığının doğrulandığını bildirdi.
İran'ın bu girişimi, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD ile 2015 yılında imzaladığı "Birleşik Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA)" adı verilen nükleer anlaşmanın bir başka şekilde yeniden ihlali anlamına geliyor.
YAPTIRIMLARA KARŞILIK BİR DİZİ ADIM ATMIŞTI
Eski başkan Trump'ın, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.
TARAFLARDA DERİN ENDİŞE HAKİM
Nükleer anlaşmanın tarafları Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın yüzde 20 saflıkta uranyum zenginleştirmesinden ve uranyum metali üretmesinden "derin endişe" duyduklarını bildirmişti.
ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın müzakere masasına dönmesi için yaptırımları kaldırmayacağını açıklamasının ardından Tahran'dan gelen bu gelişme, anlaşmaya üye diğer ülkelerin, ABD'yi anlaşmaya geri dönmeye ikna etme çabalarını daha da çetrefilli hale getirdi.
NÜKLEER ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR
İranla imzalanan nükleer anlaşma gereğince Tahran yönetiminin uranyum metali ve uranyum metalurjisinin üretilmesini 15 yıl süreyle yasaklıyor.
Uranyum metalinin kullanım alanları arasında nükleer silahların çekirdekleri de bulunuyor. Uranyum metali ayrıca askeri füzelerde de kullanılıyor.