İran ve Çin'den 10 yıl içinde 600 milyar dolarlık anlaşma

İran ve Çin'den 10 yıl içinde 600 milyar dolarlık anlaşma

İran'a yönelik ambargonun kalkmasının ardından ilk resmi ziyaret Çin'den geldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Tahran'daki temaslarında iki ülke arasında 10 yıl içinde 600 milyar dolarlık ticaret hacminin oluşması konusunda anlaşmaya varıldı.

İran ve Çin ticaret hacmini yükseltme kararı aldı. ticaret hacmini 600 milyar dolara yükseltmeyi amaçlıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in İran'a yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke lideri ticaret hacmini 600 milyar dolar seviyesine çıkarmak için görüşmelerde bulundu.

İlk ziyaret Çin'den

İran'a karşı yaptırımların kalkmasının ardından Tahran'a ilk ziyareti Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gerçekleştirdi. Çin liderini İran gezisinde üç başbakan yardımcısı 6 bakan ve kalabalık bir işadamı heyeti eşlik ediyor.

Resmi karşılamanın ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin Devlet Başkanı ile heyetler arası görüşmelerde bulundu.

10 yıl içinde 600 milyar dolar

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, İki ülke stratejik ilişkileri, 25 yıllık kapsamlı bir eylem planının oluşturulması, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 yıl içinde 600 milyar dolar seviyesine yükseltmek için görüşmelerde bulunduk diye konuştu.

Güvenlik ve savunma başlıkları

Ruhani, Ekonomik ilişkilerin yanı sıra, güvenlik ve savunma konularında da görüşmeler yapıldı. Bölgeyi etkisi altına alan terörizm, aşırıcılık ve şiddetle mücadele konuları da ele alındı dedi. İki ülke liderinin katıldığı törenle başta ekonomi, sanayi, kültür ve yargı olmak üzere çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. Nükleer işbirliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arsında bulunuyor.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'le de görüşmesi planlanan Çin lideri, İran'a gelmeden önce Suudi Arabistan ve Mısır'da temaslarda bulunmuştu.

TAHRAN/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN