IŞİD’in Irak’taki son kalesi Musul’da büyük savaş yaklaşıyor. Ancak Sünni Araplardan oluşan kente operasyonların Şii ve Kürt güçler tarafından yapılması, ileride ortaya çıkacak çatışmaların habercisi olarak yorumlanıyor.
IŞİD’in Haziran 2014’te ele geçirdiği Musul’un kurtarılması için yapılan operasyonlar sürüyor. Irak ordusu ve Şii milisler güneyden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge birlikleriyse doğu ve kuzeyden şehre doğru ilerliyor.
Irak ordusu son olarak Musul’un stratejik önemdeki Kayyara ilçesini ele geçirdi. Bu kazanımla birlikte Irak güçleri ilk kez Dicle Nehri’nin batısına geçmiş oldu. Ayrıca çok sayıda petrol kuyusunun da bulunduğu bölgenin, IŞİD’in ticaret merkezi konumunda olduğu belirtildi.
Irak ordusunun Musul Operasyon Birimi komutanlarınan Amir el-Cuburi, AA’ya yaptığı açıklamada harekat boyunca 700 IŞİD’linin etkisiz hale getirildiğini, bunlardan bazılarının halk tarafından öldürüldüğünü kaydetti. AA, Kayyara halkının kentin kurtarılmasını sokaklarda eğlenerek kutladığını, ayrıca IŞİD militanlarının cesetlerinin bölgede ağır bir kokuya neden olduğunu bildirdi.
‘İLERLEMEK KOLAY’
Amerika’da yayımlanan askeri dergi Stars and Stripes’ın Irak muhabiri Chad Garland, konuya ilişkin haberinde Musul operasyonunun ‘nihayet’ son aşamaya girdiğini belirtti. IŞİD karşıtı koalisyonun geçen hafta görevi bırakan eski lideri Korgeneral Sean MacFarland, Garland’a yaptığı açıklamada IŞİD’in gitgide zayıfladığını, çok sayıda militanın ölmesinin ardından geride kalanların eskisi kadar etkili savaşamadığın söyledi. MacFarland, “Bir sene öncesine göre ilerlemek daha kolay ve düşman çok fazla karşı koymuyor” diye konuştu.
Buna karşın Garland’ın konuştuğu Peşmerge askerleri, ABD’den gelen açıklamalara rağmen Musul’u almanın çok daha zor olacağını düşünüyor. Kentin girişinde IŞİD’in keskin nişancılarından sert bir direniş beklendiği, ayrıca daha önce görülmemiş miktarda bombalı tuzakların kurulmuş olacağı söyleniyor. Garland’a konuşan Peşmerge saflarında savaşan bir Batılı, “Bu daha önce görülmemiş bir şey olacak çünkü bu sefer kaçacak yerleri yok. Sonuna kadar savaşacaklar” ifadelerini kullandı.
BAĞDAT-ERBİL GERİLİMİ
Musul operasyonu kapsamında en çok sorulan soru ise şehrin akıbetinin IŞİD’den sonra ne olacağı. Peşmerge güçleri, Musul’un kurtarılması operasyonunda rollerinin destek düzeyinde olacağını, şehrin merkezine girmeyeceklerini söylüyor. Ancak IKBY, bugüne kadar ele geçirdiği toprakları terk etmeyeceğinin de altını çiziyor. AP ajansı, IKBY’nin resmi olarak tanınan topraklarının yarısı kadar bir bölgeyi IŞİD’le mücadele kapsamında ele geçirdiğini belirtiyor.
Şİİ MİLİSLER GÖZDAĞI VERDİ
Musul operasyonundaki çekincelerden birini de Şii milis güçleri oluşturuyor. İran tarafından desteklenen Şii milislerin, Irak ordusuna denk güçte olduğu ifade ediliyor. Nüfusunun büyük bölümü Sünni Araplardan oluşan Musul’un Şii ve Peşmerge güçleri tarafından kurtarılmasının, ilerde daha büyük sorunlara yol açacağı ifade ediliyor. Buna karşın Şii Nuceba Hareketi’nin lideri, Tahran’da yaptığı açıklamada Haşdi Şabi güçlerinin Musul’un kurtarılmasından sonra da kentte kalacağını söyledi.