Irak yönetiminden çelişkili 'Türk askeri' açıklamaları

Irak yönetiminden çelişkili 'Türk askeri' açıklamaları

Kuzey Irak'ta bulunan Türk askerlerine ilişkin Bağdat yönetiminden çelişkili açıklamalar geldi. Şii Dışişleri Bakanı Caferi, askerlerin ülkeden çıkarılması için ABD, İngiltere ve Fransa'dan yardım isterken, Sünni Meclis Başkanı Cuburi Türk askerinin Irak'ta bulunmasını destekledi.

[Karar]

Son 24 saat içinde iki Iraklı üst düzey devlet adamından gelen birbirinin tam tersi yöndeki iki açıklama, Irak'ın mezhepsel bölünmüşlüğünün adeta somut bir örneği oldu.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türkiye'ye Kuzey Irak'taki birliklerini geri çekmesi konusunda baskı yapmaları için ABD, İngiltere ve Fransa'ya çağrıda bulundu.

ABD, İngiltere ve Fransa'dan destek talebi

Kuveyt Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre ABD Büyükelçisi Stuart Jones, Fransa Büyükelçisi Mark Bertini ve İngiltere Büyükelçisi Belinda Lewis ile bir araya gelen Caferi, Türk askerlerinin ülkeden çıkarılması için bu ülkelerden destek istedi.

Caferi, Irak topraklarında Türk askerlerinin varlığını "Irak'ın egemenliğinin kasıtlı olarak ihlal edilmesi" şeklinde nitelerken, Büyükelçiler de Türk askerinin çekilmesi gerektiğini belirtti.

16-01/19/basika_irak_musul_harita_1.png

"Musul operasyonunda Türk askerine ihtiyacımız var"

Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi ise Dışişleri Bakanı'nın aksine "Türkiye ile ilişkileri eski haline döndürmeyi arzuladıklarını" söyledi. Irak'ta askeri eğitmen bulunduran tek ülkenin Türkiye olmadığının altını çizen Cuburi, "Irak'ta sadece Türk değil çeşitli ülkelerden eğitmenler bulunuyor ve bize destek sunuyorlar. Musul operasyonu kapıda olduğu için bizim de Türkiye ile istihbarat, eformasyon ve askeri alanda iş birliğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

'Başika' krizi

Türk askerleri, Irak hükümetinin talebi üzerine yerel güçlere terörle mücadele eğitimi vermek için 2015 yılında Başika'da bulunan askeri kampa konuşlandırılmıştı. Aralık ayı başlarında Türkiye'nin görev değişimi nedeniyle bölgeye 20 tank ve 150 asker göndermesi Bağdat hükümetinde tepkiye neden olmuştu. Türkiye, daha sonra Başika'daki askerlerinin bir bölümünü Kuzey Irak'taki başka noktalara nakletmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN