İtalya, Akdeniz'de batan mülteci gemisindeki 800 kişiyle ilgili olarak şok bir karara imza attı. Soruşturmayı yürüten savcılığına aldığı karara göre, maaliyeti yüksek olacağından cesetlerin çıkarılmasına izin verilmedi.
Akdeniz'de meydana gelen göçmen faciaları sonrası takındığı tavırla insanlık sınavını kaybeden Batı, tarihe kara bir leke olarak geçecek bir karara daha imza attı. Maaliyeti yüksel olması nedeniyle Akdeniz'de sahil güvenlik faaliyetlerine son veren İtalya, bu serfer de pahalı olacağı gerekçesiyle, cesetleri denizde bırakma kararı aldı.
"Mali yükü kaldıramayız"
Savcılık, “Eğer insani bakımdan hükümet batığı çıkarma operasyonunu yapmak isterse yapar, ancak Katanya’da ne bu mali yükü kaldırabiliriz ne de soruşturmanın gecikmesini göze alabiliriz” açıklamasını yaptı. Bu şekilde kazada tam olarak kaç mültecinin öldüğü ve 200’e yakın kadın ve çocuğun 22 metrelik teknenin ambarında kilitlenmiş olduğu iddiaları da açığa kavuşmamış olacak.
400 metre derinde bulunuyor
Savcılık bu konuda, trajik kazadan kurtulan mültecilerin ifadelerinin yeterli olduğunu savundu. Yine aynı savcılığın talimatı üzerine İtalya Deniz Kuvvetleri, söz konusu teknenin Sicilya Kanalı’nda; Malta ile Lampedusa Adası arasında yaklaşık 400 metre derinlikte olduğunu tespit etmişti.
İçişleri de kararı savundu
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise, söz konusu batığa ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamada, “Özgürlüğü ararken ölen insanların cesetlerini ve o batığı oradan çıkarmak için her şeyi yapacağız” diye söz vermişti. Buna rağmen İçişleri Bakanı Angelino Alfano, savcılığın kararı üzerine yaptığı açıklamada, insan kaçakçılarını yargılamak için batığın çıkarılmasının gerekli olmadığını savundu. Ansa haber ajansına konuşan Alfano, yargının verdiği bu teknik kararın, eleştirilmemesi gerektiğini söyledi.
Yakınlarının cenazelerini istiyorlar
Öte yandan, aileleri de talihsiz yakınlarının cenazelerini istiyor. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Nijer, Gambiya, Mali, Ghana, Eritre ve Somali gibi ülkelerden her gün onlarca kişi bunun için İtalyan Kızılhaç’ını arıyor. Savcılığın bu beklenmedik kararı, yardım kuruluşlarının da tepkisine neden oldu.
"Karar inanılacak gibi değil"
İtalya’daki Uluslararası Göç Konseyi’nin Sözcüsü Christopher Hein, batığın çıkarılmama kararını inanılmaz bulduklarını söyleyerek, aile üyelerinin cesetleri teşhis etmesi gerektiğini ve cenazelerini gömme hakkına sahip olduklarını belirtti. Hein, savcılığa çok öfkeli olduklarını da ifade etti. Kazanın ardından, mülteci kılığında İtalya’ya girmeye çalışan teknenin Tunuslu kaptanı ve yardımcısı tutuklanmıştı.
ROMA/DHA