Parasal genişleme ve artan kur etkisi ile yıllık enflasyon Nisan ayında ulaştığı yüzde 11,87 zirvesinden 10,90'a kadar geriledi. Ama yine de çift hanede kalmaya devam etti. Geçen yıl haziran ayında yüzde 1,16 artış gösteren gıda fiyatları bu yıl aynı ayda ramazan ayına rağmen yüzde 1,06 oranında geriledi. Yıllık enflasyonun son üç ayda düşmesine ana etken gıdadaki bu düşüş olmasına rağmen kurdaki düşüşün etkisi de sınırlı kaldı. Ve çift hane enflasyon sonucu zamlar açıklanmaya başladı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre kamu işçileri bu yıl yüzde 7,5+5 oranında zam alacak. Bir başka enflasyon zammı ise memurları bekliyor. Yıl başında yüzde 3+4 oranında belirlenen zam oranında yılın ilk çeyreğinde enflasyon farkı oluştu. İlk altı ayda yüzde 5,89 oranında gerçekleşen fiyat artışları memurlara yüzde 3,0'ün üzerinde 2,89 puan daha ek zam getirdi.
Enflasyon oranı sadece kamu zamları olarak önem taşımıyor. Enflasyon aynı zamanda faiz oranları üzerinden ekonomi piyasasında dengeleri sağlıyor. Faiz oranlarının nominal değeri piyasada belirlense de, reel oranlar enflasyon sayesinde oluşuyor. Bu nedenle enflasyonun düşmesi ve denge sağlanması bütün ekonomi için çok hassas önem taşıyor.
Mevduat faizinin yüzde 11,5 ortalamayı geçmesine rağmen halen reel faiz tasarruf sahipleri için sadece yüzde 1,0 civarında seyrediyor. Hatta geçen yıl mevduat sahipleri tek haneden yatırdıkları tasarruflarından bu yıl reel olarak kayıp bile ettiler. Mevduat faizlerindeki artışın ise bir adım sonrasının kredi faizlerindeki artışla sonuçlanması zaten kaçınılmaz son olarak karşımızda durmaktadır.
Sorunları çözmek için ilk adımın enflasyondan başladığını galiba gördük ve sigara zamlarını erteledik bile.