HSBC’nin Türkiye’den çıkma kararının sadece Türkiye’ye özgü olduğunu söyleyenlerin iddiaları tutmadı. Dev banka Türkiye’den sonra Brezilya’dan da çıkıyor.
[Karar]
İngiltere’nin dev bankası HSBC, bu yılın başından beri sık sık küçülme haberleriyle gündeme geliyor. Bankayla ilgili haberler zincirine bakıldığında, ilk hareketlenmelerin Şubat ayı sonu gibi başladığı göze çarpıyor.
HSBC’nin CEO’su Stuart Gulliver, Şubat ayı sonunda, Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’de bankanın faaliyetlerinde sorun görüldüğünü ifade etti. Bu ülkelerde düzelme olmazsa soruna karşı daha aşırı önemler alacakları uyarısında bulunan Gulliver, söz konusu ülkelerdeki şubelerine 12 ila 24 ay süre vereceğini açıkladı.
HSBC Türkiye “spekülasyon” dedi
Gulliver’in bu açıklamasından kısa süre sonra, Mart ayında, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, HSBC’nin Türkiye ve Brezilya’dan çıkacağını iddia etti. Gazete, bu iddiayı 18 Nisan Cumartesi günü yaptığı haberde yineledi ve daha ciddi bir şekilde gündemine taşıdı.
Kendini “dünyanın en iyi yerel bankası” olarak konumlandıran HSBC’nin, Türkiye ve Brezilya başta olmak üzere kötü performans gösteren ülkelerden çıkacağını iddia eden haberin ardından, HSBC’nin Londra genel merkezi ve HSBC Türkiye, “Bu gibi spekülasyonlar üzerine yorum yapmıyoruz” açıklaması yaptı.
Genel merkezini Londra’dan taşıma kararı aldı
Ardından, HSBC Grup Başkanı Douglas Flint, 24 Nisan tarihinde Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Londra’daki genel merkezi ülke dışına taşımayı değerlendirdiklerini belirtti. Bunun için yönetim kurulunun kendilerinden yer araştırması yapmalarını istediğini ifade eden Flint, geniş stratejinin bir parçası olarak bunun yapıldığını dile getirirken, taşınma konusunun ne kadar sürebileceğini söylemek için çok erken olduğunu kaydetti.
5 Mayıs’ta HSBC’nin Türkiye’deki durumuyla ilgilli bir açıklama daha geldi ve şirketin CEO’su Stuart Gulliver, Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'deki işlerinin devam edip etmemesiyle ilgili "yoğun incelemelerin" devam ettiğini söyledi.
Türkiye ve Brezilya’daki faaliyetlerini satacağını açıkladı
Türkiye’de ilk çeyrekte 32 milyon lira zarar açıklayan HSBC, 9 Haziran tarihinde de giderlerini azaltmak ve işlerini kolaylaştırmak için dünyada 25 bin kişinin işine son vereceğini açıkladı.
Aynı tarihte, banka, maliyetlerini düşürmek ve yavaşlayan performansını yeniden canlandırabilmek için Türkiye’deki faaliyetlerini satma kararı aldı.
HSBC'nin Türkiye'den çıkma kararını açıklaması ile birçok medya kuruluğu kendi iddiaları çevrevesinde bu çıkışa gerekçe yazmıştı. Bunlardan bir tanesi de yolsuzluk iddialarıydı ama Türkiye'deki medyanın HSBC'nin çıkışı üzerine yazdığı senaryolar gerçek çıkmadı. HSBC, global olarak birçok pazardan çıkma kararı aldı, bu kapsamda, bankanın sadece Türkiye’den değil, Brezilya’dan da çıkma ihtimali konuşulmaya başlandı.
Geldiği fiyatın 2 katına gidiyor
HSBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin satılacağı haberlerinin ardından birçok firma, bankaya talip oldu. Sonuç olarak ING Group bankayı satın alacağını açıkladı. 1990 yılında 300 milyon dolara Demirbank’ı satın alan HSBC’nin, ING Group’a yaklaşık iki katı fiyatına, 700-750 milyon dolar civarında bir fiyata satılması gündeme geldi.
Brezilya birimini 5,2 milyar dolara Bradesco’ya satıyor
HSBC’nin Türkiye cephesinde olanlar böyle iken, bugün, bankanın Brezilya’daki birimini 5.2 milyar dolara Bradesco’ya satacağı açıklandı. Böylece dünyanın en büyük ikinci gelişen ekonomisinden çıkma kararı alan bankanın yaptığı açıklamada, Bradesco ile yapılan anlaşmanın HSBC Bank Brasil SA Banco Multiplo ve HSBC Serviços e Participaçoes birimlerini kapsadığı dile getirildi.
İki şirketin satış için 31 Temmuz’da anlaştığı ama henüz düzenleyicilerden onay alınmamış olduğu belirtilirken, satışın tamamlanmasının 2016 yılının Haziran ayına kadar sürebileceği ifade edildi.
Brezilya’da 854 şubesi, 21 bin çalışanı ve 170 milyar reallik varlığı bulunan HSBC’nin, Türkiye’de de 311 şubesi, 3 milyona yakın müşterisi ve 5 bin 600’ü aşkın çalışanı bulunuyor.