36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı. Yerli ve yabancı 850 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilen fuarın en dikkat çeken yönü, yazarlarla okurların buluştuğu söyleşi etkinlikleri. Kitapseverlerin ise fuara geçen yıla oranla daha çok ilgi gösterdiği konusunda yayıncılar hemfikir: “Katılım önceki senelerden daha yüksek. Okuyucular burada kendini iyi hissediyor. Yabancı yayıncılar bizi örnek alıyor.”
ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL
Bu yıl 36’ncısı düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı önceki gün başladı, 12 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek. ‘İyi ki Varsın Edebiyat’ ana temasıyla gerçekleştirilen fuarda 850 yayınevinin standı yer alıyor. Katılımın önceki senelere oranla daha yüksek olduğu fuar kapsamında düzenlenen paneller ve imza günleri rekor ilgi görüyor; yazarlar okuyucularıyla buluşup uzun uzun sohbet ediyor veya okuyucular hem kitaplarını sevdikleri yazarlara imzalatıyor hem de onları tanımak adına söyleşilerde soru bombardımanına tutuyor. Kore’nın onur konuğu ülke olarak yer aldığı fuara yabancı yayıncıların da ilgisi büyük. Yayınevlerinin sahipleri, genel yayın yönetmenleri, editörler böyle söylüyor. Hafta sonu fuar alanını gezdik. Yayıncılarla görüştük, fuara özel neler çıkardıklarını ve fuarı nasıl bulduklarını konuştuk.
* CAN ÖZ / NOSTALJİK YAPISI ÇOK GÜÇLÜ
Can Yayınları’nın sahibi Can Öz: “Fuarı çok özlemişiz. Ruh halimiz nasıl olursa olsun, fuarın her zaman kendini muhafaza eden çok güçlü bir nostaljik yapısı var. Okurlar, yazarlar sadece kitapların olduğu burada kendilerini iyi hissediyor. Katılım diğer senelere oranla daha yüksek. Yüzbinlerce insanın kitaplar için bir araya gelmesi harika... Yayıncılar olarak aynı zamanda önem verdiğimiz bir ayın içerisindeyiz. Sibel Türker’in, Akif Kurtuluş’un, Küçük İskender’in yeni kitapları çıkıyor. Ayrıca Murat Gülsoy’un ‘Öyle Güzel Bir Yer ki’ romanı ile Doğu Yücel’in ‘Kimdir Bu Mitat Karaman?’ı çıktı. Bunlar fuar zamanına denk getirdiklerimizden birkaçı. Bizim için çok yoğun bir çalışma dönemi. Ama okurların gözündeki mutluluğu görmek daha önemli.”
* NAZLI BERİVAN AK / BAŞKA ÜLKELER EDEBİYATIMIZ İÇİN GELDİ
April Yayınları Editörü Nazlı Berivan Ak: “Fuar yağmurlu bir günde başladı ama diğer senelere oranla katılım daha iyi. Uluslararası yayıncılar bakımından da güzel bir sene. Kore’den Gürcistan’dan ve Makedonya’dan da yayıncılar geldi. Yalnızca telif satmak için değil, telif almak için de geldiklerini belirtiyorlar. Bu, edebiyatımızı onlarla paylaşacağımız anlamına geliyor. Fuarda öne çıkardıklarımız arasında Sezgin Kaymaz’ın ‘Uzunharmanlar’da Bir Davetsiz Misafir’inin yeni edisyonu ile Jeffrey Moore’un ‘Tükeniş Kulübü’ romanı bulunuyor. Gelecek cumartesi günü toplu bir imza günü yapacağız. Murat Menteş, Alper Canıgüz, Afşin Kum, Algan Sezgintüredi, Murat Uyurkulak... Çok sevilen yazarlarımızı bir arada okurlarıyla buluşturacağız.”
* ERTÜRK AKŞUN / YABANCILAR ARTIK BİZİ ÖRNEK ALIYOR
Destek Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ertürk Akşun: “Biz her sene fuarda yer aldığımız için söyleyebilirim ki katılımda geçen seneye oranla tahmini yüzde 20 gibi bir artış bekliyoruz. Geçen yıl 650 bin kişi gelmişti. Bu yıl fuara ise takriben 750 bin kişi gelebilir. Kitap fuarı büyüyor, yurt dışındaki kitap fuarları da bizi örnek almaya başladı. Genellikle kitap satışı yapmıyorlar ama yavaş yavaş onlar da başladılar. Fuara bu yıl iki salon daha eklendi. Bizim de yeni salonda bir standımız daha var. Biz fuara özgü kitap çıkarmıyoruz ama ekim ile kasım ayları, kitap satışının yoğun olduğu bir dönem. Çok satan yazarlar da kitaplarını özellikle bu dönemde çıkarıyor; Ramazan Kurtoğlu’nun Osman Balcıgil’in kitapları bu dönemde okuyucuyla buluşuyor.”
* SAVAŞ KESKİN / SÖYLEŞİLERE YOĞUN İLGİ VAR
Remzi Kitabevi Mağazalar Koordinatörü Savaş Keskin: “Fuara katılım genel olarak çok iyi. Yağmurlu bir gün, trafik var ama insanlar buraya akın akın geliyor, bu çok güzel, okuyucuların kitaplara olan ilgileri harika... Bizde fuar kültürü satışa yönelik, yurt dışında böyle değil. Haliyle bizde okuyucu çok fazla indirim bekliyor ama genel olarak yüzde 20 indirim yapılıyor. Ancak bu bazen onlara yeterli gelmeyebiliyor. Ayrıca çok sayıda etkinlik var. İmza günlerinde okuyucuların sevdikleri yazarlarla aslında birebir konuşmaları pek mümkün olmuyor, çünkü ciddi bekleme süresi ortaya çıkıyor. Bu nedenle panel veya söyleşiler yoğun ilgi görüyor; yazarlara soru soruyorlar ve onları tanımaya çalışıyorlar.”
* CEM ERCİYES / KORİDORLARDA YÜRÜMEK ZORLAŞIR
Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes: “Gün ilerledikçe, fuarın sonu yaklaştıkça koridorlarda yürünmez hal alacaktır. Öyle bir ilgi var... Bu sene etkinlikler her zamankinden daha fazla ilgi çekiyor. Söyleşilerin, imza günlerinin gözde olduğu bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Doğan Kitap ve alt markası yayınevleri olarak pek çok etkinlik yapıyoruz. Bu yıl 12 panel ve söyleşimiz var. 114 yazar buluşması, imza günümüz var; bunların bazısı salonlarda bazısı standlarda. Fuara beş marka dört standla katılıyoruz. Bin 400 yazardan toplam 4 bin çeşit kitap getiriyoruz. Sayı çok; Türkiye sağ olsun kitap okuyor. Bu yıl Margaret Atwood’u öne çıkardık. Atwood hayatının altın çağını yaşıyor, televizyon dizileri çok izleniyor, birçok yerden ödül alıyor ve çok satıyor. Ayrıca Deniz Türkali’nin hayat hikâyesinin anlatıldığı ‘Daha Dans Edicem’ de fuarda okurlarla buluşuyor. Murat Yetkin’in ‘Meraklısı için Entrikalar Kitabı’ 19’uncu baskıyı yaptı, fuarda da çok ilgi görüyor. Yetkin de ilk defa fuarda okurlarının karşısına çıkacak.”
* MURAT ARAYICI / KİTAPLAR HÂLÂ ÇOK TAZE
Domingo Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Murat Arayıcı: “Fuar çok güzel gidiyor, ilgide azalma yok. Fuar dönemine özel çıkardığımız kitaplar arasında Eka Kurniawan’ın ‘Güzellik Bir Yaradır’ı ile Jim Al-Khalili’nin ‘Uzaylılar’ı var. Hepsi çok rağbet görüyor. Birçok okuyucu ‘fuara özel ne çıktı?’ diye soruyor. Ama geçen fuardan beri 1 yıl geçti ve arada çıkan birçok kitap hala taze. Ayrıca satmak değil mesele, okuyucuların ilgisini görmek çok güzel.”