Uyku sorunlarının özellikle yaşamın erken dönemlerinde ele alınmasının beyin sağlığını korumak açısından kritik önem taşıdığı bilimsel araştırmada tespit edildi. İşte, yetersiz uykunun zararları...
Kaliteli uykunun eksikliği, uykuya dalma veya uykuda kalmada zorluk gibi durumlarla ilişkilendiriliyor ve bu sorunlar yıllar sonra daha kötü bir beyin sağlığıyla sonuçlanabiliyor.
California San Francisco Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kristine Yaffe, bu bulguların uyku sorunlarına yönelik müdahalenin önemini ortaya koyduğunu belirtti.
Düzenli bir uyku programı, egzersiz, yatmadan önce kafein ve alkolden kaçınma ile gevşeme tekniklerinin kullanılmasını öneren Prof. Dr. Kristine Yaffe, gelecek araştırmaların da uyku kalitesini artırmanın yollarını keşfetmesi ve genç bireylerde uykunun uzun vadeli etkilerini incelemesi gerektiğini vurguladı.
15 YIL SONRA BEYİN TARAMASI YAPILDI
Haber240'ta yer alan habere göre, çalışma, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin dergisi Neurology'de yayımlandı ve ortalama 40 yaşındaki katılımcılara başlangıçta ve 5 yıl sonra uyku anketleri uygulandı.
Anketler, 6 ana uyku özelliğini kapsıyordu: Kısa uyku süresi, düşük uyku kalitesi, uykuya dalma zorluğu, uykuda kalma zorluğu, erken uyanma ve gündüz uykululuk hali. Katılımcılar, bu özelliklere göre üç gruba ayrıldı: Düşük, orta ve yüksek uyku sorunları olanlar.
Beyin yapısındaki değişiklikleri gözlemlemek için, çalışma başladıktan 15 yıl sonra beyin taramaları yapıldı. Sonuçlar, orta gruptaki bireylerin beyin yaşının, düşük gruptakilerden ortalama 1.6 yıl daha fazla olduğunu, yüksek gruptakilerin ise 2.6 yıl daha yaşlı olduğunu gösterdi.
SAAT DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNEMLİ ETKEN
Ayrıca, British Sleep Society (BSS) üyeleri, insanların uyku düzenini bozduğu için Birleşik Krallık'ta yılda iki kez yapılan saat değişikliklerinin kaldırılması gerektiğini savundu. Dernek, doğal gün ışığının uyku düzeni üzerindeki olumlu etkisini ve saat değişikliklerinin olumsuz etkilerini ortaya koyan kanıtlar sundu.
UYKU SORUNLARI DEMANSIN NEDENİ
Dr. Clemence Cavailles, önceki araştırmaların uyku sorunlarını, düşünme ve hafıza becerilerinde zayıflıkla ilişkilendirdiğini, bunun da demans riskini artırabileceğini belirtti. Çalışma, yetersiz uykunun orta yaşlarda beyin yaşını yaklaşık üç yıl ileriye taşıdığını gösteriyor.
Neurology dergisinde yayımlanan bir başka çalışmada ise iyi uyku kalitesinin, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve sigara içmeme ile birleştiğinde felç, demans ve depresyon riskini azaltabileceği vurgulanıyor.