Bilim insanları, 50 yıllık çalışmanın ardından yeni bir kan grubu sistemi keşfettiler. 1972 yılında keşfedilen ancak genetik arka planı bilinmeyen kan grubuna verilen isim de belli oldu. İşte detaylar...
NHS Blood and Transplant, Bristol Üniversitesi ve NHSBT Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, kan grubu araştırmalarında büyük bir keşfe imza attı.
47. KAN GRUBU SİSTEMİ: MAL
Sozcu'de yer alan habere göre, 1972 yılında keşfedilen ancak genetik arka planı bilinmeyen AnWj antijenine dair gizem, yeni bir kan grubu sistemi olan MAL'in tanımlanmasıyla çözüldü. Bu keşif, nadir görülen AnWj negatif kan grubuna sahip hastaların tanınmasını ve tedavi edilmesini kolaylaştıracak.
Bu yeni buluş, AnWj antijeninin 47. kan grubu sistemi MAL'e ait olduğunu ortaya koydu. Çoğu insan AnWj pozitifken, çok nadir bazı bireylerde bu antijenin bulunmadığı ve bu kişilerin kan transfüzyonlarında risk taşıdığı tespit edildi. Genetik olarak AnWj negatif olan bireyler, yanlış kan transfüzyonu durumunda ciddi reaksiyonlar yaşayabiliyor.
50 YILLIK SIR PERDESİ ARALANDI
Bu araştırma, nadir görülen hastaları tanımlamak ve tedavi etmek için yeni genetik testlerin önünü açacak. Araştırmacılar, AnWj'nin Mal proteini tarafından taşındığını ve bu proteinin eksikliğinin, bazı bireylerde AnWj negatif fenotipine yol açtığını keşfettiler. Çalışmada, bu nadir fenotipe sahip genetik vakalar incelendi ve kalıtsal AnWj negatif kişilerin belirlenmesine olanak tanıyan yeni bilgiler elde edildi.
NHS Blood and Transplant'ta kıdemli araştırmacı Louise Tilley, "AnWj'nin genetik arka planı 50 yılı aşkın süredir bir gizemdi ve bunu çözmek, uzun bir ekip çalışmasının sonucuydu" diyerek bu keşfin önemini vurguladı. Araştırmacılar, bu keşfin nadir kan grubu olan hastalar için hayat kurtarıcı bir adım olduğunu belirtti.