Yazın herkes arıyor, gelen talebin ardı arkası kesilmiyor! Çarşıda bulan 40-50 tane alıyor, bulamayan komşuya koşuyor

Yazın herkes arıyor, gelen talebin ardı arkası kesilmiyor! Çarşıda bulan 40-50 tane alıyor, bulamayan komşuya koşuyor

Adım adım sonbahara yaklaşırken evlerde de tatlı telaşlar devam ediyor. Kış aylarına hazırlıklar için talepler artıyor Türkiye'de 2 milyar adet satış yapılıyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte herkes çarşıda pazarda arıyor bulanlar 40-50 tane alıyor.

Sonbaharda yapılan kışlık hazırlıkları için ev hanımları da kavanoz kapağı arayışına girdim. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, "Türkiye'de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretilirken, bunun 400 milyona yakını ev konserveciliğinde kullanılıyor" açıklamalarında bulundu.

Ev yapımı kışlık konserve hazırlığı sonbaharın yaklaşması ile birlikte tüketicilerin kavanoz kapağı tüketimini de arttırdı. Evlerde konserve hazırlığı hızlanırken vatandaşlar yaz döneminde buldukları sebze ve meyveleri taze bir şekilde tüketmek için kış aylarını hazırlıyor. Salça, reçel, turşu hazırlığı yapılırken kışlık yapımında en çok kullanılan ürün de kavanoz kapağı oluyor.

TALEPLERE YETİŞİLMİYOR

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye'de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretildiğini belirterek bunun 400 milyona yakınının ev konserveciliğinde kullanıldığının altını çizdi. Geride kalan kısmın konserve üretimi yapan firma ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Sarıbekir, kavanoz kapaklarının daha geniş bir alanda satıldığının altını çizdi.

Tanesi 2 TL'ye kadar çıktı! Kavanoz kapağı bulunamıyor - Sözcü

Eskilerde yalnızca züccaciyelerde satılan konserve kapaklarını şimdilerde marketlerde de yer aldığını belirten Sarıbekir, isteyen herkesin rahatlıkla kavanoz kapağı bulduğuna değindi. Sarıbekir, "Eskiden sadece züccaciyelerde satılırken şimdi marketlerde de isteyenler kavanoz kapağı bulabiliyor. Kavanoz kapakları her yıl değişmeli. Bir kavanozu 3-4 yıl kullanabilirler ancak kapağın açıldıktan sonra tekrar kullanımını tavsiye etmiyoruz" diye konuştu.

KONSERVE YAPIMI ARTTI

Bu yılın ürün bakımından verimli olduğunu belirten Sarıbekir, bol ürün olması nedeniyle konserve yapımının arttığını da vurguladı. Bu yıl kapak tüketiminin çok daha fazla olabileceğini ifade eden Sarıbekir "Balkan ülkelerinde aynı kültüre sahibiz hemen hemen. Türkiye'deki konservecilik Balkanlar ve Doğu Avrupa'da da hızlı gidiyor. Söz konusu bölgelere de kavanoz kapaklarını hem ev konserveciliği hem de konserve üretimi yapan firmalar için ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu. Dünyadaki geniş ağızlı konserve kapağı üretiminin yaklaşık %25 milyar adet olduğunu ifade eden Sarıbekir Türkiye'de bu rakamın yaklaşık %10'u yapıldığı kadar üretimin yapıldığını belirtti.

Kavanoz kapağı nasıl seçilmeli? Eski kavanoz kapağı kullanmak sağlıklı mı? Konservenin raftaki ömrü ne kadar? Konserveyi açıldıktan sonra kaç günde tüketilmeli?

100 MİLYON KONSERVE SATILIYOR

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, sebze ve meyvelerin besin değerinin en yüksek ve en lezzetli olduğu dönemde doğru bir şekilde yapılan konservelerin son derece sağlıklı olduğunu belirtti. Yapılan konserveler hem sağlıklı bir tüketim hem de aile bütçesine katkı sağlamaktadır.

Mevsimin en lezzetli ürünlerinin besin değerini koruyarak uzun süre saklanmasını sağlayan konserve yönteminin birçok kişi tarafından tercih edildiği görülmektedir. Uluslararası firmalar dünya genelinde mevsimin en iyi ürünlerini toplayarak konservecilikte dahil olmak üzere pek çok farklı yöntemle stok yapmaktadır. Her sene yaklaşık 100 milyon konserve satıldığını ifade eden Öksüz, bu rakamın 2 katı da konserve kapağı satışı yapıldığını vurguladı. Konserve kapağı fiyatlarını işaret eden Öksüz, 2-2,5 TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN