Sarma çeşitleri arasında en bilinen ve sevilen yaprak sarmasını yapmak için yaprak sarması içi hazırlanması gerekiyor. Türk ve diğer ülkelerin mutfaklarında önemli bir yere sahip olan yaprak sarmasının en önemli kısmı iç harcının lezzetli bir şekilde hazırlanması oluyor.
Sarmaya lezzetini veren en önemli etkenlerin başında iç harcının doğru şekilde hazırlanıp lezzetlendirilmesi geliyor. Yaprak sarması oldukça farklı çeşitleri ile yapılan bir yemek olduğundan bu tarifte verilen şekilde oldukça lezzetli bir iç harcı hazırlamanızda mümkün oluyor. Yaprak sarmasının iç harcı yani pirinçle yapılan kısmı aslında lezzeti belirleyen kısım olduğundan yapımında dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunuyor.
YAPRAK SARMASI İÇİ MALZEMELERİ
Yaprak sarması yapmanız için ilk olarak iç harcı için gerekli olan ürünleri temin etmeniz gerekiyor.
Yaprak sarması iç harcı için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
Kırık pirinç
Kuru soğan
Domates salçası
Sarımsak
Maydanoz
Kuru nane
Pul biber
Nar ekşisi
Tuz
Zeytinyağı
Yaprak sarması hazırlamanız için gerekli olan iç harcı yapmanız gerekiyor. Maddelerde yer alan malzemeleri kullanarak oldukça lezzetli bir yaprak sarması iç harcını hazırlamanız mümkün oluyor. Burada verilen malzemeleri kendi zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Sarma içi hazırlarken iyi malzeme kullanmak doğal olarak lezzeti de olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle sarma iç harcını hazırlarken kullandığınız ürünlerin kaliteli olmasında fayda bulunuyor.
YAPRAK SARMASI İÇ HARCI HAZIRLANIŞI
Yaprak sarmasının iç harcını hazırlamadan önce ilk olarak yapmanız gereken şey kullanacağınız pirinci ılık suda bir süre bekletin. Bu şekilde hem pirinçler daha iyi pişip hem de sarmanın içinde tane tane oluyor. Daha sonra bol kuru soğanı oldukça ufak olacak şekilde doğrayın. Doğranan soğanları bol sıvı yağında kavurun.
Ardından sarımsak ve salçayı ekleyip biraz daha kavurup pirinçleri ekleyin. Bu aşamada biraz şu ekleyin ve tuz ve baharatları da katıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Son olarak suyun çeken sarma içinin üzerine incecik doğranan maydanozları ekleyin.
Ocaktan alınıp soğumaya bırakılan iç harcının içerisine birkaç kaşık kadar nar ekşisi ekleyip soğumaya bırakın. Yaprak sarmasının iç harcını bu şekilde hazırlayarak oldukça lezzetli bir harç elde etmeniz mümkün oluyor. Yaprak sarmasının birçok farklı versiyonu olduğu için siz kendi damak tadınıza uygun olarak kullanacağınız malzemelerde birtakım değişiklikler yapabiliyorsunuz.
YAPRAK SARMASI YAPILIŞI
En sevilen ve tercih edilen lezzetler arasında yer alan yaprak sarması iç harcı ne kadar farklı şekillerde hazırlansa da bu yemeğin görüntüsü genelde aynı oluyor. Üzüm yapraklarının parlak kısmı dışarda damarlı kısmı içerde olacak şekilde dizip ardından iç harcı ekleyerek yapraklarınızı açık bir kısmı kalmayacak şekilde sarmanız gerekiyor.
Yaprak sarmasını sarma işlemi bu konuda acemi olanlar için uğraştırıcı gözükse de aslında oldukça kolay oluyor. Sardığınız yaprakları uygun bir tencereye dizerek üzerine dolma taşı ta da ağır bir tabak ekleyip kapatmanız gerekiyor. Bu işlemin yapılmasının nedeni ise yaprakların pişirirken iç harcının dağılmasını engellemek oluyor. Sarmalarınızı pişirmek için dilerseniz salçalı su ya da şu ve bol zeytinyağı kullanmanız yeterli oluyor.
YAPRAK SARMASI YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yaprak sarması yaparken en önemli şey iç harcını lezzetli hazırlamak oluyor. Bunun yanı sıra yapraklarında taze ve oldukça ufak olanı daha iyi kabul ediliyor. Sarma işlemi sırasında iç harcının soğuk ya da ılık olması gerekiyor.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer kısımda oldukça kısık ateşte pişirmek oluyor. Yaprak sarmasının renginin kararmasını istemiyorsanız pişme işlemi bittikten sonra iyice soğuyana kadar hava ile temas ettirmemeniz gerekiyor.