Vazelin, ekonomik fiyatıyla diz, dirsek ve topuk çatlaklarını yumuşatmak için başvurulan ilk yöntemlerden... Peki, vazelin kullanmak ne işe yarar, zararı var mı, uçuğa iyi gelir mi, yüze, saça, kaşa sürülür mü, kırışıklıklara iyi gelir mi? Vazelinin içeriğinde petrol mü var? İşte, faydaları ve zararlarıyla vazelin dosyası...
Kış aylarında soğuk ve kuru havanın etkisiyle vücudumuz kuruyabilir. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler, yüz bölgesi dahil olmak üzere, cildinin pek çok noktasına vazelin uygulamayı tercih edebiliyor. Vazelin, her ne kadar özellikle topuk gibi sert ve kuru bölgelerin tahriş yoğunluğunu azaltıp iyileştirse de vazelin kullanırken dikkatli olmakta yarar var. Cilt tipi, kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için kimilerinde vazelin kullanımı aşırı yağlanmaya, ağrılı akne ve yağ bezelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle vazelin, bilinçli bir biçimde kullanılmalıdır.
VAZELİN NASIL BULUNDU, İÇERİĞİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Vazelin, petrol artıklarından elde edilen doğal bir özdür. Bu nedenle petrol jelatini olarak da bilinir. Orijinalinde yoğun dokulu, kokusuz ve şeffaf bir üründür.
Keşfi, 1859 yıllarına uzanan vazelin yüzyıllardır kullanılan nemlendirici ve bakım ürünüdür. Vazelin, New Yorklu kimyager Robert A. Chesebrough tarafından 1859 yılında keşfedilmiştir. Robert A. Chesebrough, petrol kuyularında gezerken parafine benzeyen bir maddenin ayağına yapıştığını fark eder. Bu maddeyi incelemeye koyulan Robert A. Chesebrough, ayağına yapışan bu maddenin ayağındaki yaralara ve kesiklere iyi geldiğini fark eder ve bu maddeyi laboratuvarda incelemeye başlar. Uzun laboratuvar çalışmaları sonucunda petrolden iyice arındırılan bu madde vazelin olarak adlandırılır.
Petrol jölesi olarak da bilinen vazelinin tıbbi bakımdan günlük sorunların çözümüne kadar uzanan uzun bir kullanım listesi vardır.
VAZELİN NE İŞE YARAR, FAYDALARI NE, LEKELERE İYİ GELİR Mİ?
Vazelinin tüm dünyada en çok nemlendirici olarak kullanıldığı görülür. Ciltle temas ettiğinde içeriğindeki yoğun yağlı yapının etkisiyle eriyen vazelin vücudunuzun kuru ve çatlak bölgelerin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar.
Cilt yüzeyine yayılan vazelin ciltte kuru olan bölgeye nemi hapsederek, soğuk hava ve rüzgarla karşılaşıldığında bile vücudun nemli kalmasına yardım eder.
Vazelin, özellikle ayakkabı masa gibi cisimlerle en çok temas eden dirsek ve topuk gibi bölgelerde oluşan yaraların ve kurulukların iyileşmesine katkı sağlar.
Vazelin cildi nemlendirir ve yatıştırır. Ciltte bulunan nemin buharlaşmasını engeller. A ve B vitaminleri bakımından zengin olan vazelinin onarıcı görevi bulunur.
Tahriş, yanma veya yüzeysel yaralanma durumunda vazelin yardımcı olabilir. Cildin iyileşmesine yardımcı olan ve temastan koruyan nemi muhafaza eder.
Vazelin, cildi kendisine dokunabilecek herhangi bir şeyden izole eder. Oje uygulamadan önce parmaklarınızın etrafına veya saçınızı boyarken alnınıza sürdüğünüz bir miktar vazelin, bulaşan boyayı kolayca çıkaracaktır.
Temizlenmiş bir rimel fırçasını vazelinin içine batırın ve her gece kirpiklerinize sürün, gözünüze hiç bulaşmamasına dikkat edin. Günler geçtikçe daha güçlü ve sağlıklı kirpikleriniz olduğunu göreceksiniz.
Kaş sabitleyici olarak vazelin kullanılır mı? Rimel fırçanızla, kaşlarınıza istediğiniz şekli vermek için fırçalarken hafif bir tabaka vazelin sürün. Ürün kuruyacak ve kaş hattınız gün boyu kusursuz kalacaktır.
Manikür yaptıranlar çok iyi bilecektir ki manikür yapılırken zaman zaman tırnak etlerinin kanadığı olur. Tırnak etlerini yumuşatmak için vazelin kullanılabilir.
Özellikle soğuk havalar etkisini gösterdiğinde çok kolay kuruyan ve çatlayan dudakları iyileştirmek için de vazeline başvurabilirsiniz.
Evinizdeki ahşap eşyaları korumak, deri eşyaları parlatmak ya da herhangi bir yere damlayan boya lekelerini çıkartmak için de vazeline başvurabilirsiniz.
VAZELİNİN ZARARLARI NELER?
Kozmetik ve eczacılık ürünlerinde temel olarak kullanılan vazelin, cilt tarafından çok kısa sürede emilerek o bölgedeki gözenekleri tamamen tıkar ve zamanla deri sararması gibi birçok sorunla sizi baş başa bırakabilir.
Yağlı bir cilde sahip olan kişilerde cilt rahatsızlıkları, tahriş ve akne gibi birçok cilt sorununa neden olabilen vazelin yağ dokusunu artırır. İçinde bulunan petrol jeli nedeniylede östrojen hormonuna bağlı kısırlık, adet dönemi sorunları gibi birçok rahatsızlıklara neden olabilir.
Vazelin cilde uygulanıp güneşe çıkıldığında kalıcı güneş yanması gibi büyük sorunlara yol açmaktadır.
Sürekli olarak vazelin kullananların gözeneklerinde biriken bu ürün, bir süre sonra cildin nem dengesini bozarak sürekli krem, vazelin veya nemlendirici gibi ürünlere ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.
EVDE VAZELİN YAPILIR MI, NASIL YAPILIR?
Katkı maddesi olmadan evde kolay vazelin hazırlamak mümkün. İşte, ev yapımı vazelin tarifi:
Malzemeler
* Balmumu
* Zeytinyağı
* Hindistan cevizi yağı
* Gül yağı
Yapılışı
Çelik bir tencereye 1 yemek kaşığı balmumunu, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ekleyin.
Buharlaşıp eriyene kadar ocakta bekletin, ardından karıştırın.
Soğutmadan önce gül yağını ekleyin.
Soğuma bitene kadar karıştırın. 1-2 saat bekletin, donma gerçekleştirdikten sonra vazelininiz kullanıma hazır.