Evcil hayvan sahiplerine bilgi verildi. 31 Aralık'a kadar evinde kedi ve köpek besleyenlerin çipleri taktırması gerekiyor. İşte detaylar...
Belirtilen tarihe kadar evcil hayvanına mikroçip takılmayanlara 1634 TL ceza kesilecek. Çip başvuru süresi sonunda yoğun pet uygulamaları nedeniyle mikroçip ve pasaport tesliminde sorunlar yaşandığı öğrenildi.
VETERİNERLER ÇİP TAKMA TARİHİNİN UZATILMASINI İSTEDİ
31 Aralık son tarih olması sebebi ile hayvan sahipleri yoğunluk oluşturdu. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, “Muhakkak süre uzatımına ihtiyaç var. Bizim bakanlıktan talebimiz, en az 6 ay olmak üzere süre uzatımı yapılması” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için son başvuru tarihi 31 Aralık olarak belirlendi.
1634 TL CEZASI VAR
Bu tarihe kadar hayvanlarına mikroçip takmayanlara 5199 Sayılı Kanun'a göre 1634 TL para cezası verilecek. Son teslim tarihine 2 hafta kala ülke genelinde 427 bin 682 kedi, 349 bin 811 köpek ve 14 gelincik olmak üzere toplam 777 bin 507 ev hayvanı kimliklendirildi. Ancak süre bitimine kısa bir süre kala evcil hayvanların çiplerin takılmasını yoğun talep olması nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu ortaya çıkmaya başladı.
Hayvanlarını ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt yaptırmak isteyen vatandaşların çoğu, kliniklerde mikroçip ve pasaport bulunmaması sebebi ile geri dönmek zorunda kaldılar.
MİKROÇÜP VE PASAPORT TEDARİK SORUNU YAŞIYORUZ
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım yaptığı açıklamada, 5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ gereğince 2018 yılından itibaren başlayan kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi çalışmasında sona gelindiğini hatırlattı.
Yıldırım, “31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınmasında süre bitiyor. Son dönemde hayvan sahiplerinin çok yüklenmesiyle beraber maalesef mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşıyoruz. Pasaportların tedariki bakanlık veya Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından odalara gönderilerek yapılıyor. Maalesef şu anda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. İstediğimiz sayıda pasaport gelmiyor. Biz de kliniklere yönlendiremiyoruz ve böyle bir sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
ELİMİZDE PASAPORT YOK
Mikroçiplerin ithal edildiğini ve pasaportların ise Türkiye’de yapıldığını kaydeden İsa Yıldırım, bugün itibarıyla Ankara’da 10 bin mikroçipin ellerine yeni ulaştığını söyledi.