Sosyal medya çılgınlıkları bitmiyor! Bu sefer de kamera karşısına geçip bunu yapıyorlar: Adına da Mukbang diyorlar

Sosyal medya çılgınlıkları bitmiyor! Bu sefer de kamera karşısına geçip bunu yapıyorlar: Adına da Mukbang diyorlar

Türkiye’de son dönemde popülerleşen Mukbang akımı, sosyal medya fenomenlerinin aşırı yemek tüketimiyle izleyicilerine hitap ettiği bir fenomen haline geldi. Ancak uzmanlar, bu akımın uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

Sosyal medya dünyasında yeni bir çılgınlık baş gösterdi! Mukbang adı verilen bu akım, kamera karşısında aşırı yemek yiyerek etkileşim sağlamak üzerine kurulu. Gençler, popüler olmak için gittikçe tehlikeli hale gelen bu akımda yer alırken, bir yandan sağlıklı yaşamı tehdit eden obezite ve diğer hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Uzmanlar, bu tehlikeli trendin yeme bozuklukları ve psikolojik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

yeni-proje-14.jpg

KAMERA KARŞISINDA YEMEK YEMEK, BİR HİT OLMA YOLU MU?

Uzakdoğu’dan dünya çapına yayılan Mukbang akımı, Türkiye'de de kendine büyük bir izleyici kitlesi oluşturdu. Sosyal medya platformlarında fenomen haline gelmek isteyen bireyler, yemek yedikleri anları saatlerce kameraya kaydederek izleyicilerle paylaşıyor. ASMR (Otonom Duyu Meridyen Tepkisi) adı verilen bir teknikle yemek yiyen içerik üreticileri, yemek yeme seslerini abartılı şekilde vurguluyor. Ancak uzmanlar, bu fenomenin sağlık açısından büyük tehditler barındırdığını belirtiyor.

MUKBANG NEDİR VE NASIL OLUŞTU?

Mukbang, Kore kökenli bir terim olup, "yemek" anlamına gelen "muk" ve "yayın" anlamına gelen "bang" kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Başlangıçta Uzakdoğu'da popülerleşen bu akım, zamanla global bir fenomen haline geldi. Sosyal medya kullanıcıları, aşırı miktarda yemek yiyerek bu görüntülerini izleyicileriyle paylaşıyor. Özellikle fast food ve tatlılar gibi yüksek kalorili gıdaların yer aldığı bu videolar, izleyicilerin dikkatini çekiyor. Ancak, bu videolar yalnızca izleyiciye eğlence sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yeme isteğini de tetikliyor.

yeni-proje-15-001.jpg

YEMEK YEME SESLERİ PSİKOLOJİK AÇLIĞI TETİKLİYOR

Yemek yeme seslerinin (ASMR) izleyiciler üzerinde rahatlatıcı etkiler yarattığı biliniyor. Ancak, Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, Mukbang videolarının aşırı yemek yemenin yanında izleyicilerin de sağlığını tehdit edebileceğini vurguluyor. Ak, "Yemek videosu izleyen kişiler, aslında sadece görsel değil, sesli uyarılarla da açlık hissine kapılabiliyor. Bu durum, hedonik açlık adı verilen, kişinin vücudunun enerji açığı olmasa da sadece zevk almak için yemek yediği bir durumu tetikleyebilir" diyor.

Ayrıca, Mukbang akımına katılan içerik üreticileri büyük miktarlarda yemek yiyerek aşırı kilo alabiliyor ve bunun sonucunda obezite gibi sağlık sorunları baş gösterebiliyor. Geçtiğimiz günlerde bu akıma katılan Türkiye’nin tanınan Mukbang temsilcilerinden Efecan Kültür, obezite nedeniyle hayatını kaybetmişti.

ETKİLEŞİM İÇİN KENDİNİ ZORLADILAR, SAĞLIK DAHA SONRA GELDİ

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sosyal medyanın gençlerin psikolojisi üzerindeki etkisini şu şekilde yorumluyor: “Gençler, sosyal medya platformlarında popüler olabilmek için kendilerini sürekli daha ekstrem içerikler üretmeye zorluyorlar. Bu döngüde beğeni, yorum ve izlenme sayılarının baskısı altında kendilerini aşırı yemek yemek gibi tehlikeli içerikler üretmeye itiyorlar."

Kırık, "Sosyal medya platformları, kullanıcıları sürekli içerik üretmeye teşvik eder. Beğeni ve yorumlar, dopamin salgılanmasını tetikleyerek bireyleri daha fazla içerik üretmeye yönlendiriyor. Bu durum, zamanla kişilerde psikolojik bağımlılığa yol açabiliyor. Özellikle gençler, kısa vadede aldıkları tatminle uzun vadeli sağlık etkilerini göz ardı edebiliyorlar" diye ekliyor.

yeni-proje-16-003.jpg

MUKBANG VE OBEZİTE RİSKİ: BİRİNCİ DERECEDE TEHLİKE

Mukbang videosu izlemek, bireyleri hem psikolojik olarak açlık hissine sokuyor hem de bu kişilerde yemek yeme bozukluklarını artırabiliyor. Uzmanlar, bu tür videoların artan popülaritesinin, kişileri aşırı yemek tüketmeye teşvik ettiğini ve obezite gibi sağlık sorunlarını hızla artırabileceğini belirtiyor. Dünya Obezite Atlası Raporu'na göre, 2035 yılına kadar dünya nüfusunun büyük bir kısmı obezite ve fazla kilo sorunlarıyla karşı karşıya kalacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN