Pul biber diye talaş yemişiz! 35 yıllık ustası sırrını verdi, sahte pul biber bu şekilde şıp diye anlaşılıyor

Pul biber diye talaş yemişiz! 35 yıllık ustası sırrını verdi, sahte pul biber bu şekilde şıp diye anlaşılıyor

Yemeklerden eksik etmediğimiz baharatların başında gelen pul biberler resmen tehlike saçıyormuş… Yıllarca pul biber diye talaş yedirmişler. Ürünlerdeki sahtecilik yapanlar tek tek avlanırken 35 yıllık ustası sahte pul biberi anlamanın yöntemini paylaştı. Peki, sahte pul biber nasıl anlaşılır? İşte tüm detaylar…

HİLAL NAS

Bakanlık bünyesinde yapılan denetimler doğrultusunda taktik ve tahriş ürün listesi de kabardıkça kabardı. Pek çok farklı üründe sahtecilik yapıldı ortaya çıkarken bu listede yer alan ürünlerden biri de pul biber oldu. Tüketiciler sahte ürünleri gerçeklerinden nasıl ayırt edebilecekleri konusunda araştırmalarını hızlandırıyor. Yıllarını bu işe vermiş 35 yıllık usta sahte pul biberi ayırt etmenin kolay yolunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncellediği taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi, sahte pul biber üretiminin detaylarını ortaya çıkardı. Kaliteli pul biber üretiminden uzaklaşan bazı üreticilerin, içerisine domates kabuğu ve hatta talaş karıştırarak tüketiciyi kandırdığı tespit edildi. Peki, gerçek pul biber nasıl anlaşılır? İşte sahte ve gerçek pul biberi ayırt etmenin yolları:

SAHTE PUL BİBERİN İÇİNDE NE VAR?

35 yıldır kuruyemişçilik yapan Milat Doğanyer, bazı üreticilerin pul biber yerine domates kabuğu öğüterek satışa sunduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, talaş üzerine gıda boyası ve aroma ekleyerek sahte pul biber üreten dolandırıcılar, sağlığımızı tehlikeye atıyor. Özellikle maliyetlerin artması, sahte ürünlerin yayılmasına neden olmuş durumda.

Alırken dikkat! Pul biberde hile nasıl anlaşılır? - Son Dakika Yaşam Haberleri | Cumhuriyet

GERÇEK PUL BİBER NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanlar, pul biberin sahtesini anlamak için bazı basit yöntemler öneriyor:

Renk ve Görünüm: Gerçek pul biber canlı kırmızı renkte olmalı. Renk soluk ya da kahverengiye yakınsa, kalitesiz veya sahte olabilir.

Koku: Gerçek pul biberin kendine has keskin ve baharatlı bir kokusu vardır. Sahte olanlar genellikle aromatik özelliklerinden yoksundur.

Tat: İlk tadımda keskin bir acılık hissedilmeli. Eğer tadı hafif veya belirsizse, ürün sahte olabilir.

Yapı: Gerçek pul biberin taneleri iri ve düzgün görünmelidir. Un kıvamında veya toz halinde olanlar işlenmiş ya da düşük kalitede olabilir.

Sahte Pul Biber Skandalı: Sofralarımız Tehlikede mi? - Tunceli EMEK Gazetesi

SAHTE PUL BİBERİ TEST ETMENİN YOLLARI

Pul biberin sahte olup olmadığını anlamanın bir yolu da su testi. Bir miktar pul biberi suya koyduğunuzda, sahte olanlar suya renk vererek boyasını hemen bırakır. Gerçek pul biber ise suya çok az renk salar ve yavaş çözülür.

KALİTELİ PUL BİBER NASIL SEÇİLİR?

Etiket Kontrolü: Ürünün etiketinde sadece "pul biber" ibaresi yer almalı. İçerik listesi mutlaka kontrol edilmelidir.

Saklama Koşulları: Gerçek pul biber, serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Nemli veya güneş altında bekletilen ürünler, kalitesini kaybedebilir.

Pul biber alırken dikkatli olmak, hem sağlığınızı korumanıza hem de lezzetli yemekler yapmanıza yardımcı olacaktır. Sahte pul biber üreticilerine karşı dikkatli olmayı unutmayın!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN