Oyuk dişe ne iyi gelir? Bilgisi uzman hekimler tarafından veriliyor. Oyuk dişler, dişin ana yapısının tahrip olması ile ortaya çıkıyor. Özellikle çok sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemelidir. Oksijenli ve tuzlu su ile gargara yapmak, oyuk dişin ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Buz kompresleri uygulanabilir. Oyuk dişin içinde bulunan yemek kalıntıları, yoğun bit ağrıya neden olabilir. Ilık bir su yardımı ile ağız içerisinde gargara yapılabilir.
Oyuk dişi, uzman hekim inceledikten sonra dişin filmini inceler. İlk etapta ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici kullanılır. Ağız içerisinde bulunan enfeksiyonun azalması için de antibiyotik veriliyor. Oyulmuş dişin içerisine kanal tedavisi uygulanıyor.
OYUK DİŞE KANAL TEDAVİSİ
Dişe delik açılır ve çevresine pulpa adı verilen bir malzeme yerleştirilir. Dişin arasında bulunan enfeksiyonlar temizlenir. Dişin kök kanalları temizlendikten sonra oluşan boşluğa kanal tedavisi uygulanır. Dijital porselen kanal tedavisi ile, dişin yapısı daha sağlam hale getirilir. Oyuk dişin tedavisi sonrasında;
Dişin yapısı onarılır ve zamanla daha sağlıklı dişler ortaya çıkar
Kanal tedavisi sonrası sıcak içecekler tüketilmemelidir
Dişin yan tarafına implant uygulanır
Oyuk zamanla kapanır ve yenilen yiyecekler dişin arasına kaçmaz
Dişler düzenli olarak tedavi sonrası fırçalanmalıdır
OYUK DİŞİN TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Oyuk dişin tedavisi, dişin yapısında bulunan enfeksiyon duruma göre bir hafta sürebilir. Ortalama olarak bir oyuk diş tedavisi 30-60 dakika arasında sürebilir. Eğer ki oyuk tedavisi zamanında yapılmazsa enfeksiyon tekrardan nüks edebilir.
OYUK DİŞ NEDEN MEYDANA GELİR?
Düzenli olarak fırçalanmayan dişler bir süre sonra çürümeye başlar. Özellikle şekerli ve karbonhidratlı besinlerin düzenli olarak tüketilmesi diş minesinin zaman içerinde erimesine neden olur. Dolayısı ile dişlerin minesi kırılır ve çürüme başlar. Diş yapısını korumak için;
Her gün dişler düzenle olarak iki kez fırçalanmalıdır
Ağız içerisindeki enfeksiyonların, dişin yapısına zarar vermemesi için tuzlu su ile çalkalama işlemi yapılmalıdır.
Herhangi bir ağrı meydana geldiği zaman diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir.
OYUK DİŞE ANESTEZİ UYGULANIR
Oyuk diş tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemi olduğu için, hastanın ağrı hissetmemesi adına genel anestezi işlemi uygulanıyor. Çok ağrılı olan dişlerde uyuşma sorunu olduğu için, genel anestezi işlemi uygulanıyor. Oyuk dişin yapısında ağrılı semptomların görülme ihtimali yüksek olabiliyor.
OYUK DİŞE YAPILAN TEDAVİ SONRASI AĞRI OLUŞUR MU ?
Oyuk dişe tedavi işlemi yapıldıktan sonra kısa süreli ağrılar devam edebiliyor. Özellikle yemek yerken büyük ve sert lokmalar alınmaması gerekiyor. Çünkü çiğneme hassasiyeti meydana gelebiliyor . İlk bir hafta daha çok sulu gıdaların alınması önemlidir. Bu şekilde iyileşme daha hızlı bir şekilde meydana gelir. Vücudumuzda bulunan diğer dokular gibi, dişin de iyileşmesi biraz zaman alabiliyor.