Osmanlı mutfağından gelen şifa! Kola değil bunu için: Serinletiyor, iltihabı söküp alıyor

Osmanlı mutfağından gelen şifa! Kola değil bunu için: Serinletiyor, iltihabı söküp alıyor

Osmanlı mutfağından gelen şifa! Sıcak yaz günlerinde kola yerine bunu için! Hem serinletiyor, hem de iltihabı söküp atıyor...

Osmanlı mutfak kültürünün vazgeçilmezlerinden olan meyan kökü şurubu, günümüzde de yaz aylarının favori lezzetleri arasında yerini koruyor. Su, meyan kökü, limon, fesleğen ve nar çiçeği karışımından oluşan bu serinletici içecek, hem sıcak havalarda ferahlatıcı etkisiyle hem de sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. Meyan kökü şurubu, kronik akciğer rahatsızlıklarına, akciğer enfeksiyonlarına, yutak enfeksiyonlarına ve iltihaplara iyi gelmesiyle biliniyor.

SAĞLIK UZMANLARINDAN MEYAN KÖKÜ ŞURUBU ÖNERİSİ

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet; ’Meyan kökü şurubu’

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, meyan kökü şurubunun tamamen doğal bileşenlerden oluştuğunu belirtiyor. Çebiç, "Meyan kökü şurubumuz, meyan kökü bitkisinin ekstresi şeklinde elde ettiğimiz bir şuruptur. İçeriği tamamen saf ve doğaldır.Kronik akciğer rahatsızlıklarına, akciğer enfeksiyonuna, yutaktaki enfeksiyona ve iltihaba birebirdir. Kişide eğer öksürük varsa, akciğerleriyle alakalı sıkıntı varsa KOAH, astım hastaları tercih edebilirler. Şimdi meyan kökünün akciğer temizliği konusunda çok büyük önemi vardır. Akciğer konusunda bizim birçok müşterimize önerdiğimiz bir şurup cinsidir" dedi.

Meyan kökünün akciğer temizliğinde büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Çebiç, şurubun içeriğinde saf su, limon, taze nane yaprağı, fesleğen ve nar çiçeği gibi bileşenlerin de bulunduğunu belirtti. "Bunun hazırlanışı meyan kökü şurubumuzun içerisine saf su, limon, taze nane yaprağı olabilir, fesleğen olabilir, nar çiçeği olabilir nar çiçeğinin de akciğer üzerinde çok büyük etkisi vardır. Bununla birlikte C vitamini içerir ve şurubumuzu renklendirmeye yarar. İkisinin birlikte kullanımı da çok güzel olur.Kişinin bağışıklığını güçlendirir. Hastalıklara karşı direnci arttırır ve en önemlisi göğüsteki hırıltıya ve boğaz enfeksiyonuna boğazdaki iltihaba çok iyi gelir. Akciğer rahatsızlığı olanlar ve öksürük problemi çeken kişiler bu şurubu tercih edebilirler. Yaz aylarında serinletici etkisi vardır ve içimi çok keyiflidir" diye ekledi.

DOĞAL TATLANDIRICI OLARAK BALIN ÖNEMİ

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet; 'Meyan kökü şurubu' - Malatya Sonsöz Haber

Bitkilerin tüketimini kolaylaştırmak için doğal balın tercih edilmesi gerektiğini belirten Çebiç, "Bazı bitki grupları vardır birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf ve dördüncü sınıf bitkiler çok acıdır. Tüketmesi oldukça zordur. Biz o bitkilerimizi şekerle değil balla tüketilmesini öneriyoruz bitkinin kullanımı çok önemlidir" dedi.

Çebiç, bitkilerin doğru kullanımının önemine dikkat çekerek, "Acı bitkilerin şekerle değil, balla içilmesi çok daha keyifli bir hale getirir. Bununla birlikte papatya, melisa, bu tarz bitki gruplarının da tüketilmesini ve tatlandırılmasını, tatlandırılırken de organik bal kullanılmasının taraftarıyız. Kişi bitkiyi alıyor, kaynatıyor, içiyor ve tadı acı olduğu için tiksinme oluyor içemiyor ve kullanamıyor. Bununla birlikte yapılacak formülasyonu verdiğimiz zaman, bitkinin nasıl kullanıldığını anlattığımız zaman hem kişinin hoşuna gidiyor içimi, hem de daha sağlıklı bir yol izlemiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN