Sağlıksız dişler; ağız kokusuna, diş çürüklerine, diş eti kanamalarına ve diş kaybına neden olabilir. Diş sağlığı konusunda yapılması gereken doğru adımları takip ederek daha sağlıklı dişlere sahip olmak mümkün. Peki, diş sağlığını nasıl koruruz? Diş sağlığı nasıl düzelir? Diş sağlığı için neler yapmalıyız? İşte, diş sağlığı için yapılması gerekenler...
Sağlıklı dişler olmadan sadece iyi yemek yiyemezsiniz, aynı zamanda düzgün konuşabilmeniz için de gerekli. Diş minesi vücudunuzdaki en sert madde ve ağız sağlığı bozulduğunda bu ciddi sorunlara neden olabilir.
DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPILMALI?
ANANAS
Ananas, dişlerdeki lekeleri ortadan kaldırmada mükemmel olan bromelain bileşiğini içeren tek besindir. Ayrıca antiinflamatuar özelliğinden dolayı diş etlerindeki ağrıyı ve şişliği de azaltır.
KAHVENİZE VE ÇAYINIZA SÜT EKLEYİN
Dişlerinizin parlak görünmesini sağlamak için öncelikle ağzınıza ne koyduğunuza dikkat etmelisiniz. Emaye lekelenmesi gıdaların kimyasal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Asitli yiyecekler diş minesine zarar verdiği için lekelenir ve kahve veya çay gibi yüksek düzeyde tanen içeren yiyecekler ağzın asit dengesini değiştirdiği için lekelenir. Asitliğini zayıflatmak için kahvenize veya çayınıza süt dökün ve domates soslu yemeklere daha fazla peynir ekleyin. Sütte bulunan bir protein olan kazein, dişlerdeki renk bozulmalarını azaltmada etkilidir.
DİŞLERİNİZİ BEYAZLATACAK TIBBİ MÜDAHALELER YAPTIRMAYIN
Milliyet'te yer alan habere göre, güzellik sektörünün sizi inandırdığının aksine dişlerinizin beyaz olmaması gerekiyor. Doğal olarak zamanla daha fildişi renginde görünecekler. Dişlerinizi beyazlatmak diş minenizi zayıflatır. Emaye bir kez gittiğinde geri gelmez.
TÜKÜRÜK BEZLERİNİ ÇALIŞTIRIN
Tükürük, dişlerinizi sürekli yıkayarak, kötü bakterileri temizleyerek, diş minesini kalsiyum ve fosforla güçlendirerek korumanıza yardımcı olur. Ağzınız yeterince tükürük üretmeyi bırakırsa dişleriniz kurur, ağzınızın asit dengesi değişir ve diş minesini tahrip eden bakteriler kontrolden çıkar. Gün boyunca mümkün olduğu kadar su için ve tükürük üretimini teşvik etmek için şekersiz sakız çiğneyin. Ağız kuruluğu antidepresanlar gibi birçok ilacın da önemli bir yan etkisidir ve tükürük bezlerinin etkinliğini azaltabilir. İlaç kullanıyorsanız her zaman elinizin altında su bulundurmanız yararlı olabilir.
PİPET KULLANIN
Görünüşe göre sadece ne içtiğiniz değil, aynı zamanda onu nasıl içtiğiniz de dişlerinizi etkiliyor. İçecek tüketme yönteminiz de ağız sağlığınızı etkileyebilir. Uzun yudumlar almak ve sıvıyı ağzınızda tutmak, dişleri içecekteki şekere ve asitlere maruz bırakacağından lekelenmeye ve diş minesinin aşınmasına katkıda bulunabilir. Bu şekilde kutulardaki şekerli içecekler hem ne, hem de nasıl açısından en kötüsüdür. Bu durumun önüne geçmek için pipet kullanın.
AĞIZ BAKMINI AKSATMAYIN
Günde 2 kez dişlerinizi fırçalamak önemlidir ancak bunu yalnızca bir kez yapabiliyorsanız yatmadan önce yapın. Uyku, yutkunmadığınız ve ağzınızı çalkalamadığınız zamandır ve tükürük üretiminiz yavaştır, dolayısıyla dişlerinizdeki plak birikimi durgun kalır ve sorunlara neden olur. Ağız kuruluğuna ve çürük riskinin artmasına neden olabilir. Bununla birlikte diş fırçanızı sert şekilde kullanmayın ve diş ipi kullanmayı da ihmal etmeyin.