Marketten tarçın alırken dikkat! Bu testi yapmadan sakın yemeyin: O türler zehirli çıktı

Marketten tarçın alırken dikkat! Bu testi yapmadan sakın yemeyin: O türler zehirli çıktı

Mutfakların en meşhur baharatlarından olun tarçını marketten alırken bu detaya dikkat edin. Bir diyetisyen tarafından sosyal medyada paylaşılan video gündem olurken, tarçında o türler zehirli çıktı…

Tarçın, dünya genelinde popüler bir baharat olarak mutfaklarda sıkça kullanılır. Ancak, tarçının farklı türleri bulunur ve bazıları sağlık açısından riskler taşıyabilir. İşte tarçın türleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilmeniz gerekenler.

CASSİA TARÇINI: SAĞLIK RİSKLERİ VE TOKSİSİTE

Cassia tarçını, en yaygın olarak bulunan tarçın türüdür ve genellikle marketlerde “tarçın” olarak satılır. Ancak, Cassia tarçını yüksek miktarda kumarin içerir. Kumarin, karaciğer üzerinde toksik etkiler yaratabilen bir bileşendir. Yüksek kumarin alımı, karaciğer hasarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Günlük toleranslı kumarin alım miktarı, vücut ağırlığı başına yaklaşık 0,1 mg olarak belirlenmiştir. Ortalama bir yetişkinin günlük tüketim miktarı, yaklaşık bir çay kaşığı Cassia tarçını ile sınırlı olmalıdır. Bu miktarın aşılması, sağlık sorunlarına neden olabilir.

SEYLAN TARÇINI: DAHA GÜVENLİ BİR ALTERNATİF

Seylan tarçını ise, Cassia tarçınından farklı olarak çok daha düşük kumarin içeriğine sahiptir. Bu nedenle, Seylan tarçını genellikle daha güvenli olarak kabul edilir ve düzenli kullanım için tercih edilir. Seylan tarçını, etiketinde açıkça belirtilmişse, bu tür tarçın sağlık açısından daha az risk taşır.

CASSİA TARÇINI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Eğer elinizde Cassia tarçını varsa, endişelenmenize gerek olmayabilir. Dikkatli ve ölçülü bir şekilde kullanıldığında genellikle güvenlidir. Ara sıra, küçük miktarlarda (örneğin, bir yulaf ezmesine bir miktar serpmek) Cassia tarçını kullanabilirsiniz. Ancak, bu tür tarçının düzenli olarak veya büyük miktarlarda tüketilmesi sağlık risklerini artırabilir.

SEYLAN TARÇINI NASIL SEÇMELİSİNİZ?

Düzenli kullanım için veya büyük miktarlarda tarçın kullanmayı planlıyorsanız, Seylan tarçını satın almak en iyisidir. Bu tür, daha düşük kumarin içeriği sayesinde uzun vadede sağlık risklerini azaltır. Eğer sadece ara sıra kullanıyorsanız ve az miktarda kullanıyorsanız, Cassia tarçını tercih edebilirsiniz, ancak bu durumda bile dikkatli olmalısınız.

CASSİA TARÇIN İLE SEYLAN TARÇIN NASIL AYIRT EDİLİR?

Diyetisyen Mine Sürücü, sosyal medyadan paylaştığı bir videoda cassia tarçın ile seylan tarçını arasındaki farkı gösterdi. Siz de bu testi yaparak elinizdeki tarçının sağlıklı olup olmadığını anlayabilirsiniz:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN