Koroner bypass ameliyatı nasıl yapılır?

Koroner bypass ameliyatı nasıl yapılır?

Koroner Arter Baypas Greft (CABG) ameliyatı olarak da bilinen koroner baypas ameliyatı, kalpteki tıkalı veya daralmış bir koroner arteri baypas etmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu ameliyat, kalp kasına giden kan akışını iyileştirmek ve kalp krizi ve diğer kalple ilgili komplikasyon riskini azaltmak için yapılır.

Bu yazımızda koroner baypas ameliyatının nasıl yapıldığını ele alacağız. Ameliyat öncesi ameliyatta neler olur onlara bakalım

Ameliyata hazırlık
Anestezi
Kalbe erişim
Damar veya Arterin Hasat Edilmesi
Kesiğin kapatılması
Gibi konuları ele alacağız.

AMELİYATA HAZIRLIK:

Ameliyattan önce hasta kardiyolog, anestezi uzmanı ve kalp cerrahından oluşan bir sağlık ekibi tarafından değerlendirilir. Ameliyattan önce hastadan tipik olarak 6-8 saat aç kalması istenir. Cerrahi ekip ayrıca, prosedürü geçirmelerinin güvenli olduğundan emin olmak için hastanın tıbbi geçmişini ve ilaçlarını gözden geçirecektir.

ANESTEZİ:

Koroner baypas ameliyatı genel anestezi altında yapılır, yani işlem sırasında hastanın bilinci kapalıdır. Hasta uyuduktan sonra anestezi uzmanı, ameliyat sırasında nefes almasına yardımcı olmak için hastanın boğazına bir solunum tüpü yerleştirir.

KALBE ERİŞİM:

Koroner baypas ameliyatı gerçekleştirmek için kalp cerrahının hastanın kalbine erişmesi gerekir. Bu, göğüste tipik olarak göğüs kemiği boyunca veya göğsün yanından bir kesi yapılarak yapılır. Cerrah daha sonra göğüs kemiğini kesmek için bir testere kullanır ve kalbe erişim sağlayan büyük bir açıklık oluşturur.

DAMAR VEYA ARTERİN HASAT EDİLMESİ:

Bypass oluşturmak için cerrahın greft olarak kullanmak üzere sağlıklı bir kan damarına ihtiyacı vardır. Bu greft tipik olarak hastanın vücudunun bacak, kol veya göğüs duvarı gibi başka bir kısmından alınır. Koroner baypas cerrahisinde en sık kullanılan greftler bacaktan alınan safen ven veya göğüs duvarından alınan iç meme arteridir. Greft toplandıktan sonra, cerrah çevreleyen dokuları çıkararak ve her iki uçta bir açıklık oluşturarak onu baypas için hazırlar.

Daha sonra greft, baypas edilmesi gereken koroner artere uyacak şekilde uygun uzunluk ve çapta kesilir. Baypas Oluşturma: Greft hazır olduğunda cerrah, greftin bir ucunu kalpten vücudun geri kalanına kan taşıyan büyük arter olan aorta bağlayarak baypas prosedürüne başlar. Greftin diğer ucu bypass edilmesi gereken koroner artere bağlanır. Grefti koroner artere takmak için cerrah arterde küçük bir açıklık oluşturur ve grefti yerine diker. Kan artık koroner arterin tıkalı veya daralmış kısmını atlayarak greft boyunca akabilir.

KESİĞİN KAPATILMASI:

Baypas tamamlandığında, cerrah göğüsteki kesiği dikiş veya zımba kullanarak kapatır. Fazla sıvı veya kanı çıkarmak için göğse bir drenaj tüpü yerleştirilebilir. Solunum tüpü çıkarılır ve hasta uyanma odasına alınır. İyileşmek: Koroner baypas ameliyatından sonra hasta tipik olarak hastanede birkaç gün geçirir.

Bu süre zarfında tıbbi ekip, hastanın yaşamsal belirtilerini izler ve gerektiğinde ağrı kesici ilaç verir. Hasta ayrıca enfeksiyonu önlemek için antibiyotik alabilir. Hastanın göğüs ve akciğerlerinde güç ve fonksiyon kazanmasına yardımcı olmak için fizik tedavi ve nefes egzersizlerine başlanır. Hasta durumu stabil hale geldiğinde hastaneden taburcu edilir ve evde iyileşmesine devam edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN