İdrar kültürü testi, idrardan alınan örnek ile idrar yollarında olan enfeksiyon ve bakterileri tespit etmek amacıyla yapılır. İdrar yollarındaki sızı ve ağrı gibi şikayetlerle ya da daha ileri boyutta semptomlarda başvurulacak önemli bir testtir. İdrar kültürü, vücuttaki enfeksiyonu da belirlemeye yardımcı olur.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde vücutta önemli sorunlara neden olabilir. Böbrek sağlığını da ilerleyen aşamalarda etkileyebilecek olan enfeksiyonları belirlemede idrar kültürü testi oldukça etkili olduğu için sık başvurulan bir testtir.
İDRAR KÜLTÜRÜ TESTİ VE İDRAR TAHLİLİ ARASINDA FARK VAR MIDIR?
İdrar kültürü testi denildiğinde akla ilk önce rutin ve klasik idrar tahlili gelebilir ancak idrar kültürü testi, üriner sistemle ilgili daha derin analizler yaparak sebep ve sonuçları gözler önüne serer. İdrar kültürü testinden önce idrar tahlilinin yapılması gerekir. İdrar kültürü testi, idrar tahlilinde belirlenen enfeksiyonu daha iyi tanımlamak için yapılır.
İDRAR KÜLTÜRÜ TESTİ NASIL YAPILIR?
İdrar yollarındaki enfeksiyona bağlı görülen semptomların ayrıntılı bir biçimde tespit edilmesi için idrar kültürü testi yaptırmak gerekir.
Aşağıdaki maddelerde bu testin nasıl yapılacağı maddelerle ifade edilmiştir;
Testten yaptırmadan en az iki üç saat önce idrara çıkılmamış olması en önemli hususlardandır.
Gün içinde bol su içmek ve sıvı tüketmek idrar üretimini destekler.
Test sırasında hijyene oldukça dikkat etmek gerekir. İdrar kültürü testi kabına dokunmadan önce eller özenle yıkanmalıdır.
Ayrıca kullandığınız herhangi bir ilaç varsa doktorunuza test öncesinde belirtmeniz faydalı olacaktır.
Laboratuvarda incelenen idrar örneğinin sonucunda test pozitif veya negatif çıkar.
Pozitif sonuç idrarınızda bakteri ya da zararlı mikro organizma olduğu anlamında gelir.
İdrar yolları hastalıklarının birine sahip olduğunuzu gösteren test sonucu doğrultusunda doktorunuz gerekirse ilaç tedavisi uygulayabilir.
İDRAR KÜLTÜRÜ TESTİ NE ZAMAN YAPTIRILMALI?
İdrar yolları enfeksiyonu rahatsızlığının sık sık tekrar etmesi durumunda bu teste başvurulur. İdrar yolu enfeksiyonu kolayca tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği durumda kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NASIL FARK EDİLİR?
Vücutta fark edilen bazı semptomlar idrar yollarındaki enfeksiyonun belirtileri olarak görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibi görülebilir.
Sık sık idrara çıkmak
Alt karında ağrı ve şişlik
İdrar yaparken yanma hissi
Bel ağrısı
Halsizlik ve yorgunluk
İdrar yolu enfeksiyonunun daha da ilerlemesi durumunda enfeksiyon böbreklere ulaşabilir. Bu durumda yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma gibi daha tehlikeli semptomlar görülebilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
İdrar yolları enfeksiyonları erkeklerden daha çok kadınlarda görülür. Kadınların üretrasının erkeklere göre daha kısa olması ve bu bölgenin anüse olan yakınlığı bu durumun temel sebeplerindendir. Kadınların bu durumda daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.
HAMİLELİKTE İDRAR TESTİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Hamilelik döneminde vücutta oluşan herhangi bir enfeksiyon hem bebek hem de anne için daha risklidir. Bu durum erken doğuma bile neden olabilir. Hamilelik döneminde doktorların bu konunun üzerinde özenle durması ve ihmal etmemesi gerekir. Hamilelik döneminde belirli aralıklarla idrar kültürü testi yapılması doğru bir hareket olacaktır.