Yazın artış gösteren havadaki nem miktarları astım ataklarını tetikler mi? Astım krizleri havaların değişikliğiyle birlikte daha sık görülürken, nemli ve sıcak havalar da astım hastalarını zorlar. Bu havalarda astımı olanların daha dikkatli olması gerekir. Havadaki nemi dengelemeli %30 ila 50 arasındaki nem oranı astım hastaları için idealdir.
Kış aylarında yaşanan hava kirliliği, gribal enfeksiyonlar gibi astım hastalarının ataklarını tetikleyen etkenler olduğu gibi yaz ayları da astımı olanlar için risk faktördür. Özellikle polenler tam bir korkulu rüyadır. Polenler sadece bahar döneminde değil sonbahara kadar devam edebiliyor.
NEMLİ HAVALARDA ARTAN POLENLERE DİKKAT
Dışarıdan eve gelindiğinde duş alınmalı vücuda ve saçlara yapışan polenlerden temizlenmeli. Sabah saatlerinde fazla görüldüğünden bu saatlerde olabildiğince dışarı çıkmamalı. Bol su tüketimi ve hafif giysiler giymeye özen gösterin.
Evimizi havalandırma işlemini sabah değil akşam saatlerinde yapmalı. Otomobille seyahat sırasında camları açmamalı. Yağmurlu havalarda polenlerin azalması sebebiyle özellikle astım hastaları için yürüyüş yapmak oldukça faydalı olacaktır.
NEMİN ASTIM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR
Nemli hava solunum yollarımızı daraltırken nefes almamızı güçleştirir. Ayrıca nem sayesinde havadaki toz, kir, polen gibi kirletici ve alerjen maddeler havada asılı kalır ve sonucunda astım hastalarının ataklarını tetikler. Ayrıca mobilya halı vb. alanlarda rahatlıkla yaşayabilen toz akarları da astım krizlerini tetikler.
Bu yüzden bu bölgelerin temizliğine özen göstermelidir. Fazla nemin astım üzerindeki etkilerinden bir tanesi de %60'ın üzerinde olduğunda küfe sebebiyet vermesi. Fazla Nem küfe duyarlı olan astım hastaları için uygun bir zemin hazırlamaz.
NEM ASTIMINIZI TETİKLİYOR MU?
Nemin astımınızı tetiklediğini anlamak istiyorsanız hava sıcak ve yapışkan hale geldiğinde belirtilerinize bakın.
Yaygın olan astım belirtileri şöyledir:
Öksürme
Hırıltı
Nefes darlığı
Göğüste sıkışma hissi.
Bunları yaşıyorsanız bulunduğunuz yerde nem oranı yüksek olabilir.
NEMİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Dışarıdaki havaya müdahale edemezsiniz lakin evinizdeki nem oranını %30 ila 50 arasında tutabilirsiniz.
Evinizdeki Nem Oranını Kontrol Etmek İçin Şu Adımları İzleyebilirsiniz
Pencereleri açmak yerine klima kullanın. Klimanın temizliğine özen gösterin. Camları açmak istiyorsanız bunu akşam saatleri yapın. Bir nem giderici takın. Bu cihazlar sayesinde havadaki fazla nem çekilir. Yazın evi serin tutun. Kışın sıcak yazın serin tutan yalıtımınızın olduğundan emin olun.
Hava durumunu kontrol etmeniz mümkün olmasa da astım ataklarınızı hafifletmek adına neme olabildiğince az maruz kalmaya çalışın. Nem oranını dengeleyin. Dışarısının çok nemli olduğu zamanlarda serin tuttuğunuz iç mekanlarınızda kalmaya çalışın.
Bütün bu önlemleri alıyor ve hala ilaç kullanmanıza rağmen geçmeyen semptomlarınız var ise hiç gecikmeden doktorunuza danışın. Bu durumda astım ilaçlarınızda veyahut astım planınızda değişiklik gerekebilir.