Hastalıklarla savaşta çok önemli bir hata yaptık! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'dan çarpıcı değerlendirme

Hastalıklarla savaşta çok önemli bir hata yaptık! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'dan çarpıcı değerlendirme

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Kesinlikle bilerek değil ama yanlış bilgiler ve yaklaşımlarla eğitildiğimiz için biz hekimler geçtiğimiz yıllarda çok önemli bir hata yaptık" dedi. İşte detaylar...

Hastalıklarla savaşta yapılan çok önemli bir yanlışa değinen iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, hastalıkların nedenleriyle değil, sonuçlarıyla savaşıldığını söyledi.

T24'te yer alan habere göre, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Sebepler yerine sonuçlara odaklandık. Neticede de şimdilerde çok daha net ve açık olarak görüyoruz ki hata yaptık. Peki neydi o hata, daha doğrusu hatalar zinciri?

HATA NEREDE?

Tansiyonunun yüksek olduğunu belirlediğimiz bir kişide o kişinin 'Kilo fazlalığı var mı, tuz tüketimi fazla mı, uyku kalitesi yeterli mi, stres patlamaları söz konusu mu, ne yiyip ne içiyor, sigara ve alkol bağımlılığı ne durumda...?' gibi soruların yanıtını aramak, yani 'nedenlere' odaklanmak yerine; anında ve süratle 'bir tansiyon ilacı yazıp' meseleyi ilaçla çözmeye çalıştık.

NE YAPMALIYIZ?

Hastalıkların sebepleriyle uğraşmak yerine sonuçlarını ortadan kaldırmaya, onları halının altına süpürmeye, örtmeye, perdelemeye, neticede de 'görmezden gelmeye' çalışarak hiçbir yere varamayız, varamıyoruz, varamayacağız."

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, meslektaşı Dr. Michael Greger'ın konuyla ilgili görüşlerine yer verdi. O görüşler şöyle:

"Özellikle kronik hastalıklar söz konusu olduğunda benim 'Muhteşem dörtlü' olarak tanımladığım 'beslenme, aktivite, huzur/stres, uyku'da mevcut bazı problemleri çözmeden ve bunlara eşlik eden 'yaşam tarzı sorunları/hataları'nı iyileştirmeden ya da yok etmeden (sigara/alkol alışkanlığı, fast food beslenme, şeker bağımlılığı...) tedavide sağlıklı ve kalıcı bir sonuç almamız mümkün değildir. Ama size iyi bir haberim var: Sonuçları bir yana bırakıp sebeplere odaklanan yeni ve muazzam bir tıp yaklaşımı çoktan yola çıkmış durumda.

"BİR HATAMIZ DAHA VAR"

Modern tıbbın başka hataları hatta günahları da var. Bunlardan biri de 'Genetik miras kaderdir' gibi yanlış bir yaklaşıma daha doğrusu bir düşünce bataklığına uzunca bir süredir saplanıp kalmış olmasıdır. Altını kalınca çizerek tekraren hatırlayalım: Genetik miras (sınırlı sayıda bazı genetik hastalıklar dışında) zannedildiğinin aksine miras falan değildir. Kötü genlerle doğmuş olmamız, o genlerin esiri olacağımız, o genleri kalıcı ve etkili bir biçimde susturamayacağımız/durduramayacağımız anlamına gelmez, gelmiyor.

Sadece yaşam tarzımızda yapacağımız basit değişimlerle bile 'iyi genlerimizi coşturup kötü genlerimizi susturmak' ve genetik mirasın bizi sürükleyebileceği pek çok kronik hastalığa (şeker hastalığı, hipertansiyon, Alzheimer, karaciğer yağlanması, safra kesesi taşı, obezite, hatta bazı kanserler) yakalanıp yakalanmamak aslında biraz da bizim vereceğimiz bir karardır. O kararın arkasında da epigenetik bilimi vardır.

"EPİGENETİK ÜST AKILDIR"

Epigenetik, genlerin aktiviteleriyle ilgilenen muazzam ve yepyeni bir bilimsel alandır. Bize özetle 'aynı DNA'dan farklı sonuçlar alınabileceğini' anlatmaya çalışmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN