Güneş tutulması Ay’dan nasıl görünür? İlk kez göreceksiniz: Ateş halkasına dönüşüyor

Güneş tutulması Ay’dan nasıl görünür? İlk kez göreceksiniz: Ateş halkasına dönüşüyor

Güneş tutulmasını merak edenler Dünya'dan nasıl göründüğünü bilseler de Ay’dan nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Bu görüntüler ilk kez kayda alındı. Adeta bir ateş halkasına dönüşüyor. İşte o görüntüler…

Dünya’nın bazı bölgelerinde tam ay tutulması yaşanırken, Ay yüzeyinde bulunan bir uzay aracı, bu gökyüzü olayını çok farklı bir açıdan gözlemledi. Blue Ghost isimli iniş aracı, Güneş’in Dünya tarafından tamamen örtüldüğü anda, uzayda ateşten bir halka gibi parlayan tutulmayı görüntülemeyi başardı. Bu çarpıcı manzara, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

BLUE GHOST AY YÜZEYİNDEN TUTULMAYI KAYDETTİ

Teksas merkezli özel uzay şirketi Firefly Aerospace tarafından geliştirilen Blue Ghost iniş aracı, 2 Mart’taki başarılı inişinin ardından Ay yüzeyinde bilimsel veriler toplamaya devam ediyor. Araç, 14 Mart’ta yerel saatle 04.30’da, Güneş, Dünya ve Ay’ın mükemmel bir hizaya gelmesiyle oluşan tutulma anını yüksek çözünürlükte kaydetti.

Güneş tutulması Ay'dan böyle göründü

Blue Ghost’un kameraları, tutulma sırasında Güneş ışığının Dünya atmosferinden kırılarak Ay yüzeyine düşmesiyle oluşan etkileyici kızıl tonları da yakaladı. Firefly Aerospace mühendislerinden Will Coogan, “Bu, bir ticari şirketin Ay’da bir güneş tutulmasını başarıyla kaydettiği ve yüksek çözünürlüklü görüntüler aktardığı ilk olay. Böylesine nadir bir anı yakalamak bizim için büyük bir başarı” dedi.

ARAÇ AŞIRI SOĞUKTA ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ

Firefly Aerospace, X-band anteni sayesinde Blue Ghost’tan alınan görüntüleri Dünya’ya aktardı. Tutulma sırasında uzay aracı yaklaşık beş saat boyunca tamamen karanlıkta kaldı ve -100°C’ye kadar düşen aşırı düşük sıcaklıklara dayanmak zorunda kaldı.

Güneş tutulması ne zaman, hangi evrede gerçekleşir? Güneş tutulması nedir, nasıl olur ve Türkiye'den gözükecek mi?- Son Dakika

Mühendis Will Coogan, “Bu kadar düşük sıcaklıklarda çalışmak, Ay gecesinde operasyon yürütmek kadar zorlu bir süreç. Ancak ekibimiz, zorlu koşullara rağmen görevine başarıyla devam ediyor” diye konuştu.

TARİHİ AN KAYDA GEÇTİ

Blue Ghost’un çektiği görüntüler, 1967 yılında NASA’nın Surveyor 3 aracı tarafından kaydedilen ve Ay yüzeyinden gözlemlenen ilk tutulma görüntülerinden sonra bir ilk olma özelliği taşıyor. Ancak bu kez teknoloji çok daha gelişmiş ve detaylı olduğu için, elde edilen görüntüler bilim dünyası için büyük önem taşıyor.

Ay'dan güneş tutulması! Tarihi görüntüler nefes kesti

Blue Ghost’un kaydettiği karelerde, Dünya’nın Güneş’i tamamen kapatmasıyla ortaya çıkan muazzam bir ateş halkası beliriyor. Bu olay, Dünya atmosferindeki ışık kırılmaları nedeniyle Güneş’in etrafında kızıl bir parıltı oluşturuyor.

SIRADAKİ HEDEF: AY’DA GÜN BATIMINI GÖRÜNTÜLEMEK

Firefly Aerospace ekibi, bir sonraki aşamada Ay’daki gün batımını yüksek çözünürlüklü kameralarla kaydetmeyi planlıyor. NASA’ya göre, bu anlarda Ay ufkunda görülen gizemli bir parlama, elektrostatik yüklü toz parçacıklarının Güneş ışığını yansıtmasıyla oluşuyor. Firefly CEO’su Jason Kim, bu olayın 4K çözünürlükte kaydedilerek tüm dünyayla paylaşılacağını duyurdu.

Güneş Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? 2019 Kehribar Güneş Tutulması ne zaman ve nedir?

Blue Ghost, NASA’nın Artemis programı kapsamında geliştirilen Ticari Ay Yük Taşıma Hizmetleri (CLPS) girişimi için de bilimsel veriler topluyor. Uzay aracı, Ay yüzeyindeki regolit adı verilen kaya ve toz tabakasını inceleyen 10 farklı NASA enstrümanını taşıyor.

Misyonun ilerleyen aşamalarında Blue Ghost’un, Ay gecesi başlamadan önce veri toplamaya devam etmesi ve ardından aşırı soğuk nedeniyle operasyonlarını durdurması bekleniyor. Ancak aracın kaydettiği tarihi görüntüler, bilim insanlarına yeni keşifler için ilham vermeye devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN