Genel kültür için zor olan şeyler

Genel kültür için zor olan şeyler

Kültür; bir millete ait geçmişten günümüze gelen maddi ve manevi değerler bütününe denir. Genel kültür ise toplumun sahip olduğu, herkes tarafından benimsenen başat değerlerdir. Türk toplumundaki türküler, maniler, düğün törenleri, hıdrellez şenlikleri, Nevruz kutlamaları, bayramda el öpme adeti yüzyıllardır süregelen değerlerdir. Toplumun neredeyse tamamının benimsemiş olduğu, genel geçer kültür ögelerinden bazılarıdır.

Özellikle kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasından sonra, topluma ait kültür ögelerinin değişime uğramakta olduğu görülmektedir. İnternet kullanımının yoğunlaşmasına ve sosyal medya çok büyük kitlelere anında her şeyi iletebilme gücüne sahiptir.

Topluma ait olmayan yabancı kültür ögeleri sosyal medya, televizyon gibi platformlarda görülüp benimsenmektedir. Bu ögeler insanlar tarafından kullanılır ve yerel kültür farklı kültürlerle harmanlanır.

GENEL KÜLTÜRE ZOR ETKİ EDEN DURUMLAR

Özellikle teknolojik gelişmeler kültürü fazlasıyla etkilemektedir. Bu etkilenme olumlu olduğu gibi olumsuz da olmaktadır. Yeni cihazlar ve makineler insanlar tarafından kolay benimsenebilmektedir. Ama toplumun günlük yaşamına ve standartlarına uygun olmayan farklı kültür ögeleri zor kabul görmekte ve toplumsal kargaşaya neden olabilmektedir. Erkeklerde küpe takma eylemi bugün hala bazı yerel kültür çevreleri tarafından kabul görmemektedir.

Kıyafet eğer toplumun genel ahlak değerlerine uygun değilse makul bakılmaz. Damak tadına hitap etmeyen yemek çeşitleri yerel toplumlarda benimsenmemektedir. Toplumun dini inanışı da insanların kabul ölçütlerinin sınırlarını belirlemektedir. İslamiyet'te domuz eti yasak olduğu için yabancı kültürlerdeki birçok yemek İslami ülkelerde bulunmaz.

Atalardan süregelen yüzyıllardır uygulanan gelenekler kolay terk edilemez. Örneğin Türklerde hıdrellez günü ateş yakıp üstünden atlama, Orta Asya'da başlamış yüzyıllardır devam eden ve günümüzde uygulanan bir gelenektir.

Genel kültüre etki edebilmesi için; farklı milletlerden alınan geleneklerin yerel kültüre biraz yakın olması gerekir ki uygulanabilsin. Eğer, o kültüre uygun bir olgu değilse toplumda çatışmalara ve infiale neden olabilecek durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Başta kültürün zorlanmasında en büyük etken asırlardır süregelen alışkanlıklardan kolay kolay vazgeçmemektir. Geleneklere bağlılık her toplum için önemlidir. Bu yüzden alınan farklı kültürel değerler toplumda hemen benimsenemez. Uygulanabilmesi ya uzun bir zaman alır yada hiç kabul görmez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN