Genel kültür kayda geçmiş bilimsel çalışmalara göre insanın anne karnında iken başlayan ve hayatının son anına kadar edindiği ve hayatının birçok evresinde kullanabileceği bilgiler bütünüdür.
Genel kültür hayatın olağan akışı içerisinde kendiliğinden veya kişinin özel bir çabası ile edindiği tüm bilgiler birikimidir. Arkadaşları ile çocuk iken oynadığı Anadolu kültürünün ürettiği geleneksel bir oyun olan çelik çomak oyunu ile lise yıllarında gittiği sinemada izlediği 1925 yılı yapımı Charlıe Chaplin'in oynadığı ''Altına Hücum'' filmi veya okuduğu Halit Ziya Uşaklıgil’in ''Mai ve Siyah'' isimli romanı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Kısaca bir bireyin hayatı boyunca edindiği tüm bilgiler genel kültür olarak o kişinin hafızasında yerini alacaktır.
BİLGİLERİNİN FAYDALARI
Genel kültür bilgileri insanın hayatı boyunca her zaman işine yarayacaktır. Bilgi insanın keşfettiği en büyük olgudur. Toplum içinde saygı gören sözü dinlenen veya çalıştığı ortamda sözüne değer verilen kişiler incelendiğinde bu kişilerin bilgi ve birikimlerinin üst düzey olduğu yani genel kültürlerinin oldukça yüksek olduğu görülecektir. Ayrıca tecrübe dediğimiz ve hepimizin hayatımızın bir safhasında ihtiyaç duyduğumuz ve kendimizde de olmasını çok istediğimiz gün görmüşlük olgusu yine genel kültürle direk ilişkili bir süreçtir.
Genel kültür bilginin her türlüsüdür. Genel kültürde gereksiz bilgi diye bir şey asla söz konusu olamaz. Oturmasını bilmek kalkmasını bilmek insanlara hitap etmek yürümek, koşmak, yüzmek, at binmek, futbol oynamak ve daha nice bize sıradan gelen davranışların da altında genel kültür bilgileri yatar.
SONUÇ OLARAK
Genel kültür bilgilerinin gereksiz olduğunu söylemek insanın susuz yaşayabileceğini iddia etmekle aynıdır. Zaten kişi çoğu zaman genel kültürüne kattığı bilgilerin farkında değildir. İnsan yaşar ve yaşamı boyunca birçok yer görür, seyahat eder, okur, izler, iletişim kurar ve bunları gerçekleştirirken çoğu zaman bunları da öğreneyim diye düşünmez beyin bunları belleklerine kaydeder ve yeri ve zamanı geldiğinde kullanır.
Aslına bakılırsa genel kültür edinme nefes alma gibidir. Artık bizim özel bir gayretimize ihtiyaç duymaz kendi kendine hareket eden bir mekanizmadır o bilgiler gelir ve kaydedilir zamanı geldiğinde kullanılır. Nihayetinde hiçbir bilgi gereksiz değildir. Bilgi ihtiyaçtır hem de vazgeçilmez bir ihtiyaç. Onu sağlayacak olan da genel kültürdür.