Genel kültür başlangıcı nedir?

Genel kültür başlangıcı nedir?

Doğduğumuz günden beri öğrenme odaklı bir dünyada yaşıyoruz. İlk öğrendiğimiz kelimeler "anne", "baba", "bak" vb. tek veya iki heceli oluyor. Zaman geçtikçe, yaş aldıkça insan, farklı şeyler öğrenmeye başlıyor. Yürüme, konuşma, koşma, tuvalet ihtiyacını giderme, yemek yeme, yazma vb. sırasıyla öğrenme devam ediyor. İlkokul sıralarından önce, aile içerisinde eğitim başlıyor.

Okuma-yazma tam anlamıyla öğrenildikten sonra, insan merakla farklı şeyler okumaya, anlamaya yönleniyor. Sokak tabelaları okunarak pekiştirilen bu yeti, yazılı olan her şeyin hevesle okunmasıyla devam ediyor. Okul dönemlerinde alınan genel bilgiler, ileride mutlaka bir yerlerde işe yarayacak ümidiyle hafızaya kaydediliyor.

BİLGİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Okul haricinde günlük hayatta karşılaşılan her olay, sosyal medyada okuduğumuz ilginç haberler, çeşitli yollarla edindiğimiz garip bilgiler birer bilgi altını olarak kasamıza ekleniyor. Bilginin, ne olduğu hiç fark etmeksizin, öğrenme çabası takdire şayan bir eylemdir. Nitekim bu bilgiler bir gün elbet işe yaramaktadır. Bu bilgilerin en mantıklı şekilde kullanıldığı yer tabi ki bilgi yarışmaları oluyor. İnsan gerekli-gereksiz ne kadar bilgi edinmişse, bu bilgileri bu tip yarışmalarda kolayca kullanmaktadır. Bilginin paraya dönüştüğü yer olarak da adlandırılan bilgi-kültür yarışmaları, kişiye para ve şöhret kazandırmaktadır. Bir yerden başla. Geçmişte kasaya atılan her bilgi, ileride insana değer katacak kazanımlara sebep oluyor.

KULLANIM KILAVUZU

Doğru yerde ve doğru zamanda kullanılan bilgi, insana değer katıyor. Yanlış bilgi ve yanlış yerde kullanımı ise insana çoğu zaman zarar veriyor. İnsan beyni aynı anda birçok bilgiyi depolayabiliyor fakat gereksiz olanları aynı anda silemiyor. Bu sebepten, mümkün olduğunca bilgi edinmeye çalışıp, gereksizleri hafızaya almamakta fayda var. Diğer yandan, hangi bilginin ne zaman lazım olacağı bilinemediği için tüm bilgiler bir gün lazım olabiliyor.

Arkadaş sohbetlerinde konuşulan konular çoğu zaman sihirli değneğe dönüşebiliyor; gün geliyor en faydalı şekilde kullanılabiliyor. Bu nedenle hayatımız boyunca depolayabildiğimiz kadar bilgiyi kaydetmemizde yarar var. Faydalı olması için illa ki mesleğimizde ya da yaşamımızla bağlantılı bilgi olması gerekmez, zira her bilgi kıymetlidir. Birçok Türk ve Dünya büyüğünün bilgi üzerine söylediği özlü sözler buna birer kanıttır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN