Geleneksel yöntemle toplanıyor, elle tek tek ayıklanıyor! Hasadı zor ama faydası çok: Canan Karatay da önermişti

Geleneksel yöntemle toplanıyor, elle tek tek ayıklanıyor! Hasadı zor ama faydası çok: Canan Karatay da önermişti

Geleneksel yöntemle toplanıyor, tek tek elle ayıklanarak zahmet veriliyor! Hasadı zor ama faydası çok! Ünlü uzman doktor Canan Karatay da önermişti...

Mersin'in Toroslar ilçesine bağlı Değirmendere Mahallesi’nde ceviz hasadı başladı. Üreticiler, sabahın erken saatlerinde ceviz toplama çalışmalarına koyulurken, Kaman cinsi cevizler geleneksel yöntemlerle hasat ediliyor. Çubuklarla dallara vurularak düşürülen cevizler, yere döküldükten sonra toplanarak kovalarla çuvallara aktarılıyor. Hasat edilen cevizler, yeşil kabuklarından ayrılmadan önce dinlendiriliyor ve ardından çeşitli yöntemlerle kabukları soyularak kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma süreci tamamlandıktan sonra cevizler, satış için hazır hale getiriliyor.

Köyde çiftçilik yapan Mustafa Ay, aslen şeftali yetiştiriciliğiyle uğraştığını ancak ceviz dikimini de alternatif bir ürün olarak gerçekleştirdiğini belirtti.

HASAT HEYECANI BAŞLADI

ceviz-hasadi.webp

Kaman cinsi cevizlerde hasat döneminin geldiğini ifade eden Ay, bir yıl süren emeğin sonunda hasat yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. "Bir yıl boyunca cevizlerimizi güzelce ilaçladık, suladık, bakımını yaptık. Şimdi hasat zamanı geldi. Topladığımız cevizlerin kabuğunu soyup kuruttuktan sonra piyasaya süreceğiz. Kışlık yiyeceğimizi de hazırlıyoruz. Fazlasını ihtiyaç üzere satacağız" dedi.

Ay, bahçesindeki ceviz veriminin normal düzeyde olduğunu belirtirken, çetnır cinsi cevizlerin hasadının ise yaklaşık 15-20 gün içerisinde başlayacağını dile getirdi.

Sık sık beslenme konusunda açıklamalar yapan ünlü Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay da cevizin faydalarından bahsetmişti. Özellikle ekmek yerine ceviz tüketilmesini sıklıkla dile getirmişti. Cevizin hem tok tutma özelliği bulunuyor, hem de bir şifa kaynağı olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN