Kış ayı yavaş yavaş yaklaşırken birçok kişiyi doğalgaz faturası korkusu sarmaya başladı bile. Ancak, doğru bakımla evinizi yüksek sıcaklıkta ısıtmanız ve yüksek faturadan kaçınmanız mümkün. Peki nasıl mı? Eylül ayında bu işlemi yapmak kaloriferinize adeta soba gücü yüklüyor. İşte detaylar…
Türkiye’de yüksek enflasyon ve artan enerji bedelleri doğalgaz faturalarının kabarmasına neden oldu. Geçtiğimiz ay doğalgaz ücretlerine yapılan yüzde 38'lik zam, bu kış mevsiminde ortalama bir doğalgaz faturanın bin lirayı aşabileceğini gösteriyor. Bu durumu hafifletmek için petek temizliği önemli bir adım olabilir. İşte Eylül ayında yapmanız gereken kalorifer temizliği adımları:
KALORİFER TEMİZLİĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Kalorifer temizliği için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
- Elektrikli süpürge
- İngiliz anahtarı
- Tornavida
- Pense
- Kova
- Kullanılmayan bir örtü
- Havlu
- Bulaşık süngeri
- Toz bezi
- Çamaşır suyu
- Yüzey temizleyici
- Boya
1. Kaloriferi Kapatın
Kaloriferi temizliğe başlamadan önce kapatmalısınız. Bu, su ve ısı akışını keserek daha etkili bir temizlik sağlar. Çalışan bir kalorifer, daha fazla toz çekebilir, bu yüzden kapalı olduğundan emin olun.
2. Kalorifer Kapağını Çıkarın
Peteklerin üzerindeki ızgara biçimindeki kapağı çıkarın. Kapağı çıkarmak için yönüne ve kilit sistemine göre hareket etmelisiniz.
3. Kaloriferin Altına Örtü Serin
Temizlik sırasında tozların dökülmesini önlemek için kaloriferin altına bir örtü serin. Böylece toz ve kirler halınıza zarar vermez.
4. Elektrikli Süpürge ile Temizlik Yapın
Petek aralarını elektrikli süpürge ile temizleyin. Peteğin arka ve yan kısımlarını süpürdükten sonra, uzun bir sopaya geçirdiğiniz bezle silin. Peteğin ön yüzeyini sabunlu su ile temizledikten sonra kuru bir bezle silerek paslanmasını önleyin.
5. Peteğin Kapağını Tekrar Kapatın
Temizlik işleminiz bittiğinde, peteğin kapağını dikkatlice kapatın. Böylece işlemi tamamlamış olursunuz.
PASLANMIŞ KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
- Kombiyi Kapatın: Kombiyi kapatın ve balkon veya banyoda bulunan vanalarla suyu boşaltın.
- Filtreleri Temizleyin: Kombi giriş vanaları olarak bilinen iki filtrenin vanalarını açın ve süzgeçleri çıkarın. Bu süzgeçleri çamaşır suyu eklenmiş bir kapta bekletin.
- Petekleri Temizleyin: Radyatör vanalarını kapatarak petekleri yerinden çıkarın ve banyoya götürün. Peteklere tazyikli su vererek temizleyin ve su berraklaşana kadar devam edin.
- Petekleri Yerine Takın: Temizledikten sonra petekleri yerine takın ve eski seviyesine kadar su basın. Vanaları kapatıp hava alma işlemini petek purjöründen su gelmeye başladığında durdurun.
SARARAN KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
- Çevreyi Boşaltın: Peteğin çevresini boşaltın ve altına havlu veya bez serin.
- Çamaşır Suyu ile Temizlik: Çamaşır suyu ile peteği temizleyin. Sünger yardımıyla ovalayın ve nemli bir bezle silin.
- Boya Uygulayın: Peteğin üzerini bir kat astar boya ile boyayın, ardından bir kat temizlik boyası sürerek ilk günkü beyazlığına kavuşmasını sağlayın.
KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENMELİ?
Kalorifer peteğini temizlemek için bir kovaya su ve sıvı sabun koyun. Nemli bir bez ile kaloriferin dış cephesini silin, ardından peteği kurulayarak temizlik işlemini sonlandırın.
Bu basit adımlar ile doğalgaz faturalarınızı yarıya düşürebilir ve evinizin ısınma verimliliğini artırabilirsiniz. Eylül ayında bu temizlikleri yaparak kış mevsiminde daha konforlu bir ortam sağlayabilirsiniz.