Evin içinde nar patlamak bakın ne işe yarıyor? Hıdırellez’de neden yere nar atılır?

Evin içinde nar patlamak bakın ne işe yarıyor? Hıdırellez’de neden yere nar atılır?

Baharın gelişini simgeleyen Hıdırellez için geri sayım başladı. Hal böyle olunca Hıdırellez zamanında nelerin neden yapıldığı merak konusu oldu. Bunlardan biri olan evin içinde nar patlatmak ise meraklıları tarafından araştırılıyor. Peki Evin içinde nar patlamak bakın ne işe yarıyor? Hıdırellez’de neden yere nar atılır? İşte merak edilen detaylar…

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Bu sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanacak olan Hıdırellez’de insanlar farklı aktiviteler yapıyor. Bazı inanışlar kapsamında bugünde dilek dileyen insanlar evlerinin içinde nar patlatıyor. Peki ama neden? Gelin beraber bakalım…

yeni-proje-2-002.jpg

HIDIRELLEZ’DE NAR PATLATMAK

Hıdırellez’in gelenekleri arasında yer alan nar patlatmak, bereket için yapılır. Yere atılarak patlatılan narın yıl boyu bereket getireceğine inanılır. Halihazırda bereketin temsilcisi olan nar, temizlemesi çok zor olduğu için, genellikle bir poşete konularak ağzı sıkıca bağlandıktan sonra kırılır.

yeni-proje-1-002.jpg

Öte yandan narın patlıyor olması bereketin çoğalıp yayılacağına işaret olabilir. Bu gibi geleneklere inanan insanlar özellikle bu günlere özen gösterir ve Hıdırellez’i temsil eden alışkanlıkları yapar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN