Ergenlikte vücutta üretilen östrojen hormonları sayesinde adet döngüsü düzenli hale gelir. Östrojen hormonlarından estrone, estradiol ve estriol üretilir. Estradiol hormonu ergenlikten menopoza kadar olan dönemde aktiftir.
Östrojen hormonları doğal olarak insan vücudunda üretilir. Kadınlarda bu hormonun seviyesi yüksektir, ancak erkeklerde de bulunur. Kadınlarda üreme sistemini korurken, yumurtalıklarda sentezlenir ve böbrek üstü bezinde veya dokuda da üretilebilir. Adet döngüsü esnasında hormon seviyesi artar.
Olgunlaşan yumurtayı salınmasına, döllenmiş yumurtanın uterus astarının kalınlaşmasına yardımcı olur. Erkeklerde ise, hormon kemikler için faydalıdır ve beyin fonksiyonlarını destekler.
ESTROJEN (E2) TESTİ NEDİR? NEDEN İSTENİR?
Estradiol veya diğer adıyla Estrojen (e2) hormonunun ne olduğu ve fonksiyonu ile ilgili yazının başlangıcında bilgi vermiştik. Şimdi de estrojen (e2) testi nedir? ve estrojen (e2) testi neden istenir? sorularını yanıtlayalım.
KADINLARDA VE ERKEKLERDE ESTROJEN (E2) ÜRETİMİ
Estradiol, yumurtalıklardan ve adrenal bezlerden en yüksek miktarda salınır, ancak hamilelik sırasında plasenta tarafından da salgılanır. Ayrıca, deri, yağ, kemik hücresi, karaciğer ve beyin gibi organlarda üretilir.
Estradiol, vücut yağının dağılımından, menopoza kadar rahim, fallop tüpleri ve vajinanın büyümesine, meme gelişimine, cinsiyet organlarının değişikliklerine kadar birçok fonksiyonu yerine getirir. Erkeklerde ise, estradiol esas olarak testislerden salınır ve spermin çok erken ölmesini önlemeye yardımcı olur.
Estradiol düzeylerini ölçen bir test, yumurtalıklar, plasenta veya adrenal bezlerin ne kadar iyi çalıştığını, yumurtalık tümörü belirtilerinin varlığını, erkek veya kadın vücut özelliklerinin normal bir şekilde gelişmemesini, adetlerin durmasını kontrol etmek için istenebilir. Ayrıca, kadınlarda menopozda hormon tedavisi işe yarıyor mu, kadınlarda doğurganlık tedavisine nasıl yanıt verdiğini takip etmek için de kullanılabilir.
ESTROJEN (E2) YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?
Yüksek östrojen seviyeleri, normalden yüksek olması durumunda, bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Bu nedenler arasında;
İlaçlar
Ergenliğe erken giriş
Over veya testiste tümör varlığı
Jinekomasti (erkeklerde kadınsı meme dokusu gelişimi)
Siroz
Hipertiroidizm gibi durumlar yer alabilir.
Bu durumlar, östrojen seviyelerinin yükselmesiyle birlikte, nazı hormonların da değişebileceği anlamına gelir.
ESTROJEN (E2) KANDA YÜKSEK ÇIKTIĞINDA OLUŞABİLECEK SEMPTOMLAR
Yüksek östrojen seviyelerinin belirtileri arasında;
Adet düzensizliği
Şişkinlik
Baş ağrısı
Kaygı
Panik atak
Duygusal dalgalanma
Uyku düzeniyle ilgili sorunlar
Halsizlik
Hafıza sorunları
Göğüslerde hassasiyet
Cinsel istekte değişiklik
Meme dokusunda fibrokistik yumru gelişmesi gibi durumlar yer alabilir.
ESTROJEN (E2) DÜŞÜKLÜĞÜ NE DEMEK?
Düşük östrojen seviyeleri, ergenliğe girmeden veya menopoz dönemine girilmeden önce de görülebilir. Bu durum, östrojen hormonunun azalmasına işaret eder. Bu nedenler arasında menopoz dönemi, Turner sendromu, hipopitütiarizm, hipofiz bezinden kaynaklanan sorunlar ve erken menopoz yani 40 yaşından önce yumurtalıkların fonksiyonlarını yitirmesi gibi durumlar yer alabilir. Ayrıca yumurtalıklarda yeteri kadar hormon üretiminin olmadığını gösteren hipogonadizm bu durumun başka bir sebebi olabilir.
Düşük östrojen seviyelerine bağlı olarak, adet görememe, sıcak basması, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi, düzensiz adet görme, idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığın artması, memelerde hassasiyet, baş ağrısı, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, halsizlik, kemiklerde güçsüzlük gibi durumlar yaşanabilir. Bazı ilaçlar, östrojen seviyelerinde değişikliklere neden olabilir. Bu ilaçlar arasında glukokortikoidler, antibiyotikler, doğum kontrol hapları, şizofreni tedavisinde kullanılan fenotiyazinler ve östrojen tedavisi yer alır.