Dünya mutfağında Türk izi: En iyi soslar belli oldu

Dünya mutfağında Türk izi: En iyi soslar belli oldu

TasteAtlas, dünyanın en iyi soslarını açıkladı. Sıralamada Toum, Aji criollo, Leskovački domaći ajvar gibi lezzetler öne çıkıyor. Türkiye'den de birkaç lezzetli seçenek var bunlardan biri cacık diğeri ise acılı ezme oldu.

Geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı web sitesi dünyanın en iyi soslarını açıkladı.

Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi soslarını sıraladı.

Listede 18'inci sırada haydari, 33'üncü sırada cacık yer aldı.

Listede 58'inci sırada ise acılı ezme kendine yer buldu.

ezme.jpg

1. Toum / Lübnan

Toum otantik bir Lübnan sarımsak ezmesidir. Bir havan ve havan tokmağı kullanılarak yavaşça ezilen bütün sarımsak dişlerinden yapılır. Bu işlem sırasında, alışılmadık, yumuşak bir dokuya sahip homojen bir sarımsak ezmesi oluşturmak için yağ (tercihen kanola gibi nötr bir yağ veya aromatik zeytinyağı) yavaşça eklenir.

toum.jpg

Son olarak karışıma tuz ve limon suyu eklenerek sosa tuzlu bir tat ve fildişi rengi verilir. Toum, marinatlar, soslar ve dip soslar için kullanılır ve her yemeği zenginleştirebilir. Genellikle kızarmış tavuk, tavuk şiş veya tavuk shawarma gibi geleneksel yemeklerde tavukla birleştirilir, ancak aynı zamanda yaygın olarak sığır eti, kuzu eti veya keçi eti ile de birleştirilir.

2. Aji criollo / Peru

Sos, sarı aji biberi ve yağın birleşimiyle hazırlanan baharatlı bir Perulu salsadır. Sos genellikle hoş derecede baharatlıdır ancak aynı zamanda aşırı derecede sıcak ve baharatlı da olabilir, bu nedenle ilk kez tadarken dikkatli olunmalıdır.

aji-criollo.jpg

3. Leskovački domaći ajvar / Sırbistan

Leskovac bölgesinden gelen, ajvar adı verilen geleneksel bir Sırp çeşnisidir. Ajvar, yalnızca domaća kanija, kurtovska kapija ve palanačko čudo gibi yerel kırmızı biber çeşitlerinden üretilmektedir.

leskovacki-domaci-ajvar.jpg

4. Guacamole / Meksika

Guacamole, geçmişi 1500'lü yılların Aztek imparatorluğuna kadar uzanan dünyaca ünlü bir lezzettir. Olgun, ezilmiş avokado, soğan, kırmızı biber, isteğe bağlı tomatillo ve deniz tuzu ve kişniş gibi seçilmiş baharatların sağlıklı bir karışımıdır.

guacamole.jpg

5. Tzatziki (Yunan Usulü Cacık) / Yunanistan

Caciki, yoğurt, salatalık, sarımsak ve dereotu, nane veya maydanoz gibi çok sayıda bitki ve baharattan yapılan bir karışımdır. Genellikle birçok et yemeğinin yanında sos olarak, basit bir meze olarak veya meze olarak servis edilir. Adı, çok benzer bir sos anlamına gelen Türkçe cacık kelimesinden türetilmiştir ancak bazıları cacikinin Hint raita sosundan türetildiğini de öne sürmektedir.

tzatziki.jpg

6. Ajvar / Kuzey Makedonya

Bu geleneksel biber ve patlıcan lezzeti, Balkanlar ve Doğu Avrupa'nın her yerinde en popüler çeşnilerden biridir. Ajvarın en değerli türü genellikle sadece kırmızı biberle yapılan Makedon ajvarıdır. Kökeni sıklıkla tartışılsa da ajvar isminin havyar anlamına gelen Türkçe havyar kelimesinden geldiği söylenmektedir.

ajvar.jpg

7. Mutabal / Lübnan

Mutabal, genellikle közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu, sarımsak, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karışımıyla yapılan bir Orta Doğu sosudur. Malzemeler, daldırma, pürüzsüz veya biraz daha kaba, istenen kıvama gelinceye kadar harmanlanır veya püre haline getirilir.

mutabal-001.jpg

8. Salsa de rocoto / Peru

Salsa de rocoto, ülkedeki çoğu masanın vazgeçilmezi olan sıcak bir Peru sosu veya sosudur. Kırmızı rokoto biber, yağ ve limon suyuyla, ara sıra maydanoz, kişniş veya süt ilavesiyle hazırlanır. Bu salsanın ülkede çok popüler olması nedeniyle, orta sıcaktan aşırı sıcağa kadar çok sayıda çeşidi vardır, bu nedenle ilk kez denerken dikkatli olun.

salsa-de-rocoto.jpg

9. Makalo / Kuzey Makedonya

Makalo, sarımsak bazlı çok geleneksel bir Kuzey Makedon yemeğidir. En temel makalo türü sarımsak, ılık yağ veya tereyağı, şarap sirkesi, ılık su ve tuzdan yapılır ve bunlar ahşap bir kaseye eklenir ve iyice karıştırılır. Bu yemeğe genellikle kurutulmuş kırmızı biber, kıyılmış maydanoz, acı biber gevreği, ceviz, süt veya yoğurt eklenir.

makalo.jpg

10. Humus/ Lübnan

Uluslararası alanda popüler olan bu sos, geleneksel olarak nohut püresi, tahin susam ezmesi, limon suyu ve sarımsakla yapılır. Dünyanın her yerindeki insanlar humusu keskin tadı ve besinlerle dolu olması nedeniyle seviyor.

humus-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN