Doğada kendi kendine yetişiyor! İsteyen herkes topluyor, tam bir sağlık bombası! Şerbet, çay, meyve...Her şekilde tüketiliyor

Doğada kendi kendine yetişiyor! İsteyen herkes topluyor, tam bir sağlık bombası! Şerbet, çay, meyve...Her şekilde tüketiliyor

Doğada kendi kendine yetişen o sağlık bombasının hasadı başladı. İsteyen herkes topluyor. İçerdiği besin maddeleri ve yüksek antioksidan değeri onu vazgeçilmez kılıyor. Bunu yiyen hastane yüzü görmez. Faydaları saymakla bitmiyor...

Erzincan’ın Üzümlü ilçesi, bu günlerde kızılcık hasadının telaşıyla hareketli günler yaşıyor. Uzmanlar tarafından zengin besin maddeleri ve yüksek antioksidan içeriği nedeniyle sağlıklı bir gıda olarak kabul edilen kızılcık, bölgede doğal olarak yetişiyor ve yerel halkın önemli bir geçim kaynağı haline geliyor.

KIZILCIK HASADI BAŞLADI

Üzümlü ilçesinin köylerinde başlayan kızılcık hasadı, köy sakinlerini bir araya getiriyor ve büyük bir iş birliği içinde gerçekleşiyor. Toplanan kızılcıkların bir kısmı iç pazarda satışa sunulurken, önemli bir bölümü ise köylülerin kendi ihtiyaçları için değerlendiriliyor. Kızılcığın, marmelat, şurup ve çay gibi çeşitli formlarda kullanılması da meyvenin cazibesini artırıyor.

Şerbeti, çayı, meyvesi oluyor! Kalbi koruyor, enfeksiyonu düşürüyor

KIZILCIĞIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ BİLİMSEL ETKİLERİ

Kızılcığın sağlık üzerindeki etkileri, bilim dünyasının uzun yıllardır araştırdığı bir konu. Kızılcık; antosiyaninler, proantosiyanidinler ve kersetin gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. İşte bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bazı faydaları:

  • Kızılcık, kalp sağlığını destekleyen antioksidanlar içeriyor. Yapılan çalışmalar, kızılcık suyunun veya özlerinin kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olduğunu, HDL (iyi) kolesterol seviyesini artırdığını ve kötü kolesterol ile yüksek tansiyonu düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca kandaki homosistein düzeylerini düşürerek kan damarlarındaki iltihaplanma riskini azaltıyor.

  • Kızılcık, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlıyor. Araştırmalar, kızılcıkların midede H. Pylori bakterisini engellediğini ve bağırsak iltihabına karşı koruyucu etki gösterdiğini ortaya koyuyor.

  • Kızılcık tüketiminin, vücutta iltihap oranını gösteren C-Reaktif Protein (CRP) seviyelerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu da erken yaşlanma, kronik hastalıklar ve bilişsel gerileme riskini azaltmada etkili olabilir.

  • Kızılcık, damarların esnekliğini artırarak kan dolaşımını iyileştirir. Bu durum, kalp üzerindeki baskıyı azaltırken kan basıncını düşürmeye de yardımcı olur. İyi dolaşım, enerji seviyelerini ve bilişsel işlevleri de olumlu etkiler.

  • Kızılcık tüketiminin, bağırsaklarda faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olduğu ve bunun da bağışıklık, ruh hali ve sindirim sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığı belirlenmiştir.

  • Kurutulmuş kızılcığın yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlevleri iyileştirdiği görülmüştür. 50-80 yaş arasındaki katılımcılarda yapılan bir araştırma, kızılcık tüketiminin görsel epizodik hafıza ve sinirsel işlevleri geliştirdiğini ve LDL kolesterol düzeylerinde anlamlı bir azalma sağladığını göstermiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN