Kadın-erkek ilişkileri, doğası gereği her zaman tartışmalı. Birbirinden çok farklı karakteri, farklı talepleri ve farklı yapısı olan iki insanın ortak bir noktada buluşup mutlu bir ilişki kurması, çözülmesi çok zor bir denklem gibi. Yapılan bir araştırmada, ayrı yaşayan çiftlerin daha uzun ve mutlu ilişkiye sahip olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...
Birleşik Krallık'ta yapılan yeni bir araştırma, mutlu bir ilişkinin sırrını ortaya koydu. Türünün en büyüğü olan ancak henüz yayımlanmayan araştırma, 400 bin haneyi ya da yaklaşık 100 bin kişiyi kapsayan Birleşik Krallık Hane Halkı Boylamsal Çalışması'nın (UK Household Longitudinal Study) verilerini analiz etti.
Elde edilen veriler, 100 bin kişiyi kapsayarak, 60 yaş ve üzerindeki bireylerin ilişki türlerine göre ruh sağlıklarını 12 yıl boyunca inceledi. Araştırmacılar, bu yaş grubunda LAT (living apart together-birlikte ayrı yaşamak) ilişkilerin, evlilik veya birlikte yaşamaktan farklı bir etkiye sahip olduğunu gözlemledi.
DAHA AZ OLUMSUZ ETKİLENİYORLAR
Ntv'de yer alan habere göre, araştırma, birlikte yaşamak yerine ayrı yaşamayı tercih eden çiftlerin, bekar oldukları döneme göre daha iyi bir ruh sağlığına sahip olduğunu ortaya koydu. Özellikle, LAT ilişkilerden ayrılanların ruhsal sağlığı, boşanma veya birlikte yaşamaya son verenlere kıyasla daha az olumsuz etkileniyor.
Verilere göre, 60 yaş üstü bekar kadınların LAT ilişkilere başlama oranı, evlilikten 10 kat daha fazla. Erkeklerde ise bu oran, evliliğe kıyasla neredeyse 10, birlikte yaşamaya göre 20 kat daha yüksek. LAT ilişkiler, özellikle cinsiyet-eşitlikçi bir birliktelik modeli olarak öne çıkıyor.
AYRILIK SONRASI DAHA AZ ETKİ BIRAKIYOR
Araştırmacılar, LAT ilişkilerin uzun vadeli bir düzenleme olduğunu ve bu modelin Batı ülkelerinde yaygınlaştığını vurguluyor. Ayrıca, bu tür ilişkilerde ayrılığın, ruh sağlığı üzerinde daha hafif etkiler bıraktığı belirtiliyor.