En iyi uyku saatlerini değerlendirmek sağlığını en az beslenme alışkanlıkların kadar etkileyebiliyor. Uyku, yalnızca yatakta geçirilen zaman değildir. Bağışıklık sistemin üzerinde doğrudan etkili olan uyku, genel sağlık durumunda da önemli bir yere sahip. İşte, verimli uyku için ideal uyku saatleri...
Beyin aktiviteleri üzerinde doğrudan etkili olan maddelere nörotransmiterler adı veriliyor. Farklı görevler için özelleşen nörotransmiterler etki edeceği sinir hücresi üzerinde hareket ederek vücudu kontrol ediyor. Uyanıkken serotonin ve norepinefrin nörotransmiterleri beynin aktif bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Uykunun gelmeye başladığını hissettiğinde ise vücudunda biriken adenosin vücudunun ve beyninin yavaşlamasına neden oluyor. Daha sonra kas ve beyin hareketleri yavaşlayarak uykuya dalınıyor.
KALİTELİ UYKU ALINMAZSA NE OLUR?
Kaliteli uyku vücudun dinlenmesi ve enerjik bir gün geçirilebilmesi için oldukça önemli. Verimli uyku büyüme çağında olan genç bireylerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hastalıklara karşı bağışıklığın artması ve vücudun direncinin yüksek olması gibi birçok sebep nedeniyle göz ardı edilmemeli. En verimli uyku saatleri bilimsel araştırmalara göre 23.00 - 03.00 arası olarak belirlendi.
Özellikle, büyüme ve gelişme çağında olan gençlerin gece saat 12'de uyku halinde olmaları gerekir. Bunun dışında uykuya dalma konusunda zorluk çeken bir kişinin gün içerisinde vitamin ya da gıda takviyesi alması uykuya dalma konusunda destek olacaktır. Verimli uykunun bir diğer önemi uyku esnasında vücudun kendini yeniliyor olması. Uykunun en verimli saatleri içerisinde uyumak vücudun kendini dinlendirmesine fayda sağlar.
Verimli bir uyku sonrası güne başlarken, her şeyden önce kişi daha dinç uyanır. Birey uykudan uyandıktan sonra bir ayılma sürecinden geçmez. Dolayısıyla zihni hızla toplanarak kendine gelir ve uyku sonrası hissedilen bir halsizlik durumu yaşanmaz. Halk dilinde bu durumu açıklayan ve en sık kullanılan 'zıpkın gibi dinç kalkmak' sözü oldukça yaygın.
Uyku verimi ve sağlık birbirlerine çok bağlı konular. Uyku düzenine sahip olan ve bu düzeni en verimli uyku saatlerine uygun belirlemiş bir kişi sağlık konusunda aksini yapan diğer insanlardan çok daha avantajlı. Sıklıkla hasta olduğunu söyleyen insanların çoğu uyku konusunda ciddi problemler çekmektedir. Bunun dışında verimsiz uyku, geçirilen günü olumsuz etkilediği gibi organların sağlığını da etkiler.
- Zihinsel aktiviteyi düşürme ve bunama riski
- Bağışıklık sisteminin etkilenmesi
- Kolay hasta olma
- Aşıların etkisini azaltması
- Kalp hastalıkları riski
- Kan şekerini etkilemesi
- Obezite eğilimini artırması
VERİMLİ UYKU SAATLERİ HANGİ SAATLER?
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında gündüz vakti 13.00 ile 15.00, gece ise 23.00 - 03.00 arası olarak kabul edilir. Fakat günümüzde pek çok insanın gündüz uykusu için zamanı olmuyor. Bu yüzden yaşam tarzı ve alışkanlıkları dikkate alınarak uykunun en verimli saatlerini tespit edebilirsiniz. Bilimsel araştırmalar sonucunda en verimli uyku saatleri 23.00 - 03.00 arası olarak belirlendi.
GECE UYKUSUNUN EN VERİMLİ SAATLERİ NE ZAMAN?
Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran bir hormon. Akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve gece 02.00 - 03.00 saatlerine dek devam eder. Ayrıca büyüme hormonu da saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu nedenle en geç saat 11.00'de uykuya geçilmeli. Dolayısıyla gece uykusunun en verimli saatleri 23.00 - 03.00 arası. Aşırı ışığa maruz kalma, televizyon seyretme ve cep telefonlarıyla etkileşim halinde olma melatonin salgılanma oranını azaltır.
GÜNDÜZ EN VERİMLİ UYKU SAATLERİ NE ZAMAN?
Gazetekolektif'te yer alan habere göre, gündüz en verimli uyku saatleri 13.00 ile 15.00 arası olarak kabul edilir. Ancak bu saatlerde birçok kişi iş ve sosyal nedenlerden dolayı gündüz uykusu için fırsat bulamıyor.
KALİTELİ UYKU İLE UYKU SAATLERİ İLİŞKİLİ Mİ?
Başarılı bir okul günü ya da yoğun iş temposunda zinde kalabilmek için kaliteli bir uyku şarttır. Kaliteli uyku uyuyamayan bireyler güne yorgun başlar. Sağlıklı bir uyku saati geçirmek için doğru saatlerde uyumak önemlidir. Yetişkin bir bireyin en az 6, en fazla 8 saat uyuması tavsiye edilir. Günün en verimli uyku saatleri 23.00 - 03.00 aralığında herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlar.