Kendilerine has kokularının yanında tatlı ve ekşi bir tada sahip olan turunçgiller, içerdikleri C vitamini ile kış aylarında bizi hastalıklardan korur, taze olarak ve yeterli miktarda tüketildiklerinde ise faydaları saymakla bitmiyor. Peki, kışın neden turunçgil meyveleri tüketmeliyiz? Turunçgilleri ne ile beraber tüketmeliyiz? İşte, turunçgil meyvelerinin faydaları...
Sonbahardan itibaren özellikle kışın çokça tüketilen turunçgiller, sadece C vitamini kaynağı değil, B vitaminleri ve mineraller de içerir.
TURUNÇGİL FAMİLYASINDAKİ MEYVELER NELER?
Canlı ve parlak renklerdeki turunçgiller, en çok tüketilen kış meyveleri. Limon, portakal, lime limon, greyfurt, kan portakalı, mandalina ve pomelo gibi birçok meyve çeşidinden oluşan bu meyve ailesi, tatlı ve ekşi tatlarıyla pek çok damağa hitap eder. Turunçgil meyveleri; B vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum ve bakır dahil olmak üzere bağışıklığı kuvvetli bir beden için gereken diğer vitamin ve minerallere de sahip.
TURUNÇGİLLERİ NEDEN ET YEMEKLERİYLE BİRLİKTE TÜKETMELİYİZ?
Turunçgil tüketimi, vücudun diğer gıdalardan daha fazla yararlanmasını sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek C vitamininden dolayı, demir bakımından zengin etlerle birlikte tüketildiğinde vücutta demir emilimini kuvvetli bir şekilde artırır. C vitamini, sindirim kanalında demire bağlanır ve demir C vitamini kompleksi ile birlikte emilir. Turunçgilleri salatalarınıza katabileceğiniz gibi suları ile de lezzetli soslar ya da içecekler yapabilirsiniz. Dilerseniz sıktığınız turunçgil suyuna birkaç dilim limon da ekleyebilirsiniz.
TURUNÇGİL KALBE VE KOLESTROLE İYİ GELİR Mİ?
Turunçgil meyveler; serbest radikalleri nötralize edebilen ve kişiyi kalp hastalıklarına karşı koruyabilen antioksidanlara sahip. Araştırmalar, turunçgillerin antioksidanlarının koroner arterlerden kan akışını iyileştirebileceğini, arterlerin kan pıhtılarını oluşturma yeteneğini azalttığını ve arter plaklarının oluşumunda ilk adım olan LDL (kötü) kolesterolün yükselmesini önleyebileceğini gösteriyor.
TURUNÇGİLLERİN İÇERİĞİ NEDİR?
Turunçgiller, zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemine katkıda bulunur. Uzun süre tokluk hissi vermesiyle kilo kaybının da destekçisi. Yapılan araştırmalar, yetersiz C vitamini alan bireylerde vücut kitle indeksi, bel çevresi ve vücut yağ yüzdelerinin yüksek olduğunu gösteriyor. Turunçgiller, salatalık, karpuz ve domates gibi yüksek su içeriğine sahip. Örneğin; portakal yüzde 87 su, greyfurt yüzde 88 sudan oluşur.
TURUNÇGİLLERİN İÇİNDE POTASYUM VAR MI?
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, turunçgiller aynı zamanda iyi birer potasyum kaynağı. Vücudumuz, su ve mineral dengesini korumak için de potasyum mineraline ihtiyaç duyar. Muz gibi potasyumdan zengin turunçgiller, vücutta sıvı düzenlenmesi, mineral dengesi ve kas kasılmalarını önlemede önemli rol oynar. Potasyun vücuttan sodyumun uzaklaştırılmasında, tuz miktarını dengelemede yardımcı olur.
REFLÜ RAHATSIZLIĞI OLANLAR TURUNÇGİL MEYVELERİ TÜKETEBİLİR Mİ?
Gastro-özafageal reflü hastalığı olanlarda, turunçgiller gibi yüksek asitli yiyecekler mide ekşimesi ve yanması gibi şikayetlere neden olabilir, böyle kişilere sorun yaratabilir. Doktorunuz ile görüşüp ne kadar ve ne sıklıkla turunçgil meyveleri tüketebileceğinizi görüşmek size fayda sağlayabilir.