Bu hatayı yapanın arabası elden gider! Sürücülere hayati uyarı: Arabada pet şişe bırakmak...

Bu hatayı yapanın arabası elden gider! Sürücülere hayati uyarı: Arabada pet şişe bırakmak...

Bu hatayı sakın yapmayın, elinizdeki arabadan olursunuz! Sürücülere hayati uyarı: Bir anlık hata, kötü sonuçlanabiliyor! Arabada pet şişe bırakmak...

Yaz aylarının kavurucu sıcakları, araç içinde hem çocuklar ve evcil hayvanlar için hem de gündelik eşyalar için ciddi tehlikeler yaratıyor. Uzmanlar, özellikle plastik su şişelerinin yüksek sıcaklıkta ciddi riskler taşıdığına dikkat çekiyor. Midwest City İtfaiye Departmanı'ndan David Richardson, bu tehlikeyi ABC News’e anlattı.

PLASTİK SU ŞİŞELERİ YANGIN TEHLİKESİ OLUŞTURABİLİR

siseler.jpg

Richardson, içinde berrak sıvı bulunan şeffaf plastik su şişelerinin yangın çıkarma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Güneş ışığının doğrudan şişeye vurması durumunda, suyun ve plastiğin yansıtıcı özellikleri yakınındaki nesneleri tutuşturma noktasına kadar ısıtabiliyor. Richardson, bu riski ilk duyduğunda inanmadığını ancak kontrollü bir ortamda yaptığı testlerde su şişesinin bir kağıdı yakabildiğini gördüğünü söyledi.

Bu tehlikenin oluşması için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Şişe ve içindeki sıvının berrak olması, güneş ışığının doğrudan araca girmesi gibi faktörler büyük önem taşıyor. Richardson, renkli camlı araçların bu riski daha düşük olduğunu belirtse de, "Şans oldukça düşük ama imkansız değil" diye ekledi.

SICAK ARABADA BIRAKILAN SIVILAR SAĞLIK İÇİN RİSKLİ

Plastik şişelerdeki suyun sıcak bir arabada kalması, tüketilmesi durumunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Toksikolog ve acil tıp doktoru Dr. Stephanie Widmer, şişenin üretim süreci, kimyasal bileşimi, dış sıcaklık ve şişenin ısıya ne kadar süreyle maruz kaldığının, içindeki sıvının toksinlerle kirlenme olasılığını artırdığını belirtti. Widmer, bu konuda farklı görüşler olsa da riskin sıfır olmadığını ve bu nedenle yüksek sıcaklıklara maruz kalmış plastik şişelerden su içmekten kaçınılması gerektiğini vurguladı.

ARABADA BIRAKILMASI TEHLİKE YARATAN DİĞER EŞYALAR

sise-2.jpg

Richardson, sıcak bir arabada bırakılan elektronik sigaralar, elektrikli scooterlar ve oyuncaklar gibi lityum pilli elektronik cihazların da tehlikeli olabileceğini söyledi. Bu cihazların pilleri yüksek sıcaklıklara ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında patlama riski taşıyor. Uzmanlar, aerosol kutuları, konserve yiyecekler, şişe soda ve çakmak gibi eşyaların da sıcak arabalarda bırakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca, güneş kremi, ilaç ve alkol gibi maddeler sıcak ortamda bozulabilirken, gözlük ve güneş gözlükleri eriyip yamulabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN