Bu baharat, kanserli hücreleri yüzde 85 küçültüyor! Bilim insanlarının araştırmasında ortaya çıktı

Bu baharat, kanserli hücreleri yüzde 85 küçültüyor! Bilim insanlarının araştırmasında ortaya çıktı

Baharatlar üzerinde yapılan bilimsel bir araştırmada, aktar ve marketlerde satılan bir bitkinin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya çıktı. İşte, kanser riskini azaltan baharat...

International Journal of Molecular Science'dan bir araştırma ekibi 2019 yılında kekiğin anti-tümör etkilerini inceledi.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, kekik içeren iki farklı konsantrasyonun, kontrol gruplarına kıyasla yüzde 85 oranında tümör hacmini azalttığı görüldü.

Araştırmacılar ayrıca, kontrol gruplarına kıyasla tümörlerin sıklığında yaklaşık yüzde 53 düşüş gözlemlediler.

Terpenoid olarak adlandırılan antioksidan özelliklere sahip fitokimyasallar grubu, kekiğin bu etkilerinin çoğunu oluşturur. Hücreleri kansere karşı koruyan antioksidan özellikleri vardır.

Araştırmacılar, kekiğin kanser hastalığının ilerlemesini ve gelişimini etkileyebileceğini iddia ediyor.

KANSERE KARŞI KALKAN OLUYOR

OdaTV'de yer alan habere göre, Kansas Üniversitesi'nde bir proje yürüten araştırmacı J. Scott Smith, kekiğin ve biberiyenin heterosiklik aminler (HCA'lar) olarak bilinen kanserojen maddelere karşı güçlü bir koruyucu etkisi olduğunu keşfetti.

Çalışma, yemeğe biberiye özleri eklemenin HCA gibi kanserojen maddeleri yüzde otuz ila yüzde yüz azaltabileceğini gösterdi.

Ohio Eyalet Üniversitesi'ne göre karnosol adı verilen bir fitokimyasal biberiyede bulunur.

Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserle ilgili hormon üretimini azaltır, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır ve antioksidan olarak çalışır.

Bir dizi araştırmaya göre biberiye, kanserli hücrelerin çoğalmasını durdurarak tümör büyümesini durdurabilir.

LÖSEMİ HÜCRELERİNİN GELİŞİMİNİ DURDURUYOR

Biberiyelerin kolorektal kanser ve diğer kanser türleri üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren bir meta-analiz, 2011 yılında Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, biberiye özü ve bileşenlerinin antikanser özelliklerini gösteren hayvan ve hücre çalışmalarını inceledi.

Araştırmacılar, biberiyenin kolon, meme, karaciğer, mide, melanom ve lösemi hücrelerinin gelişimini durdurma yeteneğine sahip olduğunu keşfettiler.

2014 yılında PLOS One dergisinde yayınlanan bir araştırma, ağızdan biberiye özünün farelerde tümör büyümesini yüzde 46 oranında azalttığını buldu.

Birçok bitki ve baharat, antioksidan bakımından zengin oldukları için birlikte kullanılabilir. Bunlar mercanköşk, kekik, fesleğen, nane, adaçayı, kekik ve biberiyedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN