Bu 5 pasaporta sahip olan 192 ülkeyi vizesiz geziyor! Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu

Bu 5 pasaporta sahip olan 192 ülkeyi vizesiz geziyor! Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu

Ülke ülke gezmek için en önemli faktörlerden biri pasaport faktörüdür. Bu kapsamda o 5 pasaporta sahip olan kişiler 192 ülkeyi vizesiz gezme hakkına sahip. İşte dünyanın en güçlü pasaportları…

Pasaport Endeksi raporuna göre Singapur, sıralamada en üst sırayı paylaşan 6 ülke ile arayı açarak, ‘Dünyanın En Güçlü Pasaportu’ unvanını yeniden devraldı. Endeksin en alt sırasında Afganistan yer alırken, geçen yıl 52’nci sırada yer alan Türk Pasaportu 7 basamak yükselerek dünyanın en güçlü 45’inci pasaportu oldu. Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada gerilemeye devam ediyor.

yeni-proje-10.jpg

YENİ VERİLER ŞAŞIRTTI

Henley & Partners tarafından yayınlanan 2024 Pasaport Endeksi, seyahat özgürlüğünü ölçmek için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin resmi verilerine dayanarak düzenli olarak güncelleniyor. Son endeks verilerine göre, Singapur Pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu olarak yeniden zirveye oturdu. Singapur vatandaşları, dünya genelinde 195 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar.

Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderlik paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırayı paylaşıyorlar. Bu ülkelerin pasaportlarıyla seyahat edenler, dünya genelinde 192 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorlar.

yeni-proje-11.jpg

Endekste dikkat çeken bir diğer nokta ise Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç gibi ülkelerin pasaportlarının 191 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sağlamasıyla üçüncü sırayı paylaşmaları. Bu ülkelerin pasaportlarıyla seyahat edenler geniş bir vize muafiyeti ağına sahip oluyorlar.

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, endeksin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel seyahat özgürlüğünün giderek önem kazandığını ve pasaport gücünün uluslararası ilişkilerde belirleyici bir faktör olduğunu vurguladı. Endeksin, seyahat edebilirlik konusunda ülkeler arasındaki farkları net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Demirel, Singapur'un yeniden zirveye oturmasının önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

BRİTAYA VE ABD PASAPORTLARI GÜÇ KAYBEDİYOR

10 yıl önce dünyanın en güçlü pasaportları olarak zirveyi paylaşan Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada gerilemeye devam ediyor. 2024 endeksine göre, Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 190’a düştü. Yeni endekste Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre 4’üncü sırada yer aldı. Diğer taraftan endekste son 10 yıldaki düşüş trendini sürdüren ve 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen ABD pasaportu listede 8’inci sırada yer alıyor. 26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen Afganistan pasaportu sıralamanın dibine demir atmış durumda. Bu, 19 yıldır yayınlanan listenin tarihinde görülen en düşük skor olarak kayda geçti.

yeni-proje-12.jpg

Endekse ilişkin bir değerlendirme yapan Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, ’’2006 yılında küresel bazda vizesiz seyahat edilebilen ortalama ülke sayısı 58 iken bu sayının 2024’te neredeyse ikiye katlanarak 111’e yükseldi. Ancak, listenin en üstünde yer alanlarla en altında yer alanlar arasındaki makas daha önce hiç olmadığı kadar açılmış durumda. Listenin en üst sırasında yer alan Singapur pasaportu ile 195 ülkeye vizesiz seyahat edilebilirken en alt sırada yer alan Afganistan pasaportu ile sadece 26 ülkeye gitmek mümkün’’ şeklinde konuştu.

TÜRK PASAPORTU İLE 118 ÜLKEYE SEYAHAT HAKKI

Türkiye, Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak tırmanarak 52’nci sıradan 45’inci sıraya tırmandı. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı 118’e yükseldi. Türkiye’nin sıralamada yükseldiği yeni konum aynı zamanda son 10 yıldaki en iyi performansı olarak göze çarpıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN