Baş ağrısı, birçok kişinin muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Baş ağrılarının çeşitleriyle ilgili bilgi veren eczacı George Sandhu, bireylerin sıklıkla yaşamış olduğu baş ağrılarını ve semptomlarını anlatarak önerilerde bulundu. İşte, baş ağrısı çeşitleri ve nedenleri...
Baş ağrısı yaşadığınız sırada, başınızın her iki tarafında basınç ve sıkışma hissi meydana gelir. Meditasyon yapmak, ağrı kesici kullanmak ya da ekran başında fazla kalıyorsanız mola vermek gibi eylemler anlık olarak baş ağrınızı hafifletebilir.
Sabah'ta yer alan habere göre, bazı baş ağrıları ne yaparsak yapalım geçmekte zorlayıcı olabiliyor. Bu ağrıların birçok farklı nedeni vardır. Stres, uyku bozuklukları ya da aşırı kafein tüketimi bu hastalıklara örnek gösterilebilir. Baş ağrısının nedenini tam olarak öğrenmek ve tedavisi için bir uzmana başvurmanız önerilir.
BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ VE NEDENLERİ
MİGREN
Genellikle bir tarafta zonklayan bir ağrı ile birlikte şiddetli bir baş ağrısı başlar. Bu ağrı normal baş ağrılarından çok daha yoğundur. Migren auralı ve aurasız olmak üzere incelenebilir.
AURALI MİGREN
Bu migren türü hastalar için oldukça can sıkıcı olabilir. Çünkü semptomlar arasında görme bozuklukları, uyuşma ya da karıncalanma, konuşma da güçlük yaşama gözlemlenebilir. Bu ağrı bir saatten fazla sürmemelidir.
AURASIZ MİGREN
Bu baş ağrısı türünde ağrı düzeyi orta ile ciddi arasında değişiklik gösterebilir.
Bu migren türü genellikle auralı migrene benzer ve genellikle stres, hormonal değişikliklerden meydana gelebilir. Genellikle ışığa ve sese karşı hassasiyet, mide bulantısı, kusma belirtiler arasında yer alır.
KÜME BAŞ AĞRISI
Genellikle başın tek tarafında ya da göz çevresinde meydana gelen şiddetli baş ağrısı türüdür. Bu ağrıya 'küme' denmesinin nedeni ise ağrının kişide ataklar halinde kümelenmesidir. Yani kişinin baş ağrısı yaşadığı dönemin sonrasında baş ağrısız bir dönem hemen sonrasında ise tekrar baş ağrılı bir dönem gelir.
Bu baş ağrısının şiddeti ve sık görüldüğü dönem, haftalar boyunca sürebilir. Sonraki ağrısız dönem ise yine haftalar boyunca devam edebilir. Semptomları ise ilk olarak gözün etrafında oluşan bir ağrıdır. Bu ağrılar yanma ya da batma şeklinde de olabilir. Ağrı olan ve etkilenen göz kapağında düşüklük gözlemlenebilir. Aynı zamanda mide bulantısı da gözlemlenebilir.
SİNÜZİT BAŞ AĞRISI
Sinüzitte yoğun baş ağrısı yaşamanın birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenlerin en başında ise sinüzün yeteri kadar hava almaması ve bunun sonucunda da oksijensizlik ve negatif basıncın oluşmasıdır. Ayrıca iltihaplı dokuların çevre dokulara basınç uygulaması da ağrıları oluşturabilmektedir. Belirtiler arasında ise genellikle gözlerde ve alında ağrı, şişlik ve hassasiyet gözlemlenebilir.
Bu belirtilerin yanı sıra bazı hastalarda, burun tıkanıklığı koku duyusunda azalma, burun akıntısı ve ateş de meydana gelebilir. George Sandhu, bol su içilmesi gerektiğini ve ağrı olan bölgeye sıcak kompres uygulamasının iyi gelebileceği önerisinde bulundu. Bu sıcak komprese örnek olarak; havluyu ütü ile ısıtıp ağrı olan bölgeye koymak verilebilir.
BAŞ AĞRISI HANGİ DURUMLARDA TEHLİKELİ OLABİLİR?
* Aniden ortaya çıkan ve o ana kadar yaşamış olduğunuz en şiddetli ağrı ise
* Zaman geçtikçe şiddetinin azalması gerekirken artması
* Çift ya da bulanık görme
* Başa alınan bir darbe sonucu şiddetli bir baş ağrısı oluştuysa
* Boyun bölgesinde şişlik ya da ateş şeklinde kendini gösteren bir baş ağrısı ise
BAŞ AĞRISININ ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?
* Stres ve gerginliğe neden olan ortam ve durumlardan uzak durun
* Baş ağrısına neden olabilecek keskin kokulardan uzak durun
* Düzenli bir uyku düzeniniz olsun
* Bol miktarda su tüketin
* Çok sık ekrana bakıyorsanız gözlerinizi belirli aralıklarla dinlendirin
* Fazla kafein tüketiminden kaçının