Bahçesinde meyve ağacı olanlar dikkat: Eylül ayından önce bu işlemi mutlaka yapın! Daha iyi meyve verecekler

Bahçesinde meyve ağacı olanlar dikkat: Eylül ayından önce bu işlemi mutlaka yapın! Daha iyi meyve verecekler

Bahçeli evi olanlar, çeşitli meyve ağaçları yetiştirerek meyveleri dalından tüketmek imkanı buluyor. Yaz mevsiminin son günlerinde yapılacak budama işlemi, en canlı çiçeklerin açmasına ve en gür meyvelerin verilmesine destek sağlıyor. İşte, meyve ağaçlarını budamak için en ideal zaman...

Yaz mevsiminin son ayı olan ağustos, bazı ağaç ve bitkiler için budama konusunda da son şans anlamına geliyor. Eylül ayı gelmeden önce yapılacak budama işlemi, bu ağaç ve bitkilerin bir sonraki yeşerme döneminde çok daha canlı çiçekler açmasına ve daha güzel meyveler vermesine imkan tanıyor.

Meyve ağaçlarını yaz sonunda budamanın, alınacak verimi çok daha yukarıya çıkardığına inanılıyor. Ancak yaz budamasından sonra hangi ağaçların daha güzel çiçek açacağını bilmekte fayda var.

MEYVE AĞAÇLARI NE ZAMAN BUDANIR?

Gercekgundem'de yer alan habere göre, ağustos ayı bitmeden önce mutlaka budamanız gereken meyve ağaçları şöyle:

* Şeftali

* Erik

* Elma Ağacı

* Kiraz Eriği

Yaz aylarının sonunda yapılacak budama işlemi, her şeyden önce çiçeklerdeki taçların incelmesine yardımcı olur. Bu işlem ayrıca kötü dalları ortadan kaldırarak meyve oluşum sürecinin iyileşmesini hızlandıracak. Uzmanlar, yaz budamasından sonra bu ağaçların faydalı maddeleri daha hızlı biriktirdiğini ve dolayısıyla kışı çok daha az hasarla atlattığını belirtiyor.

YAZ AYLARINDA MEYVE AĞAÇLARI NASIL DÜZGÜN ŞEKİLDE BUDANIR?

Bahçıvanlar, yaz budamasında özellikle genç dalların üst kısımlarının kesilmesini tavsiye ediyor. Kesim öncesi bitki ya da ağacın üzerinde en az 5 yaprak bıraktığınızdan emin olun. Ayrıca genç dalların bazılarını tabandan kırabilirsiniz. Yine de bu işleme yalnızca ağaç dallarının büyüme yönünü düzeltmeniz gerekiyorsa başvurun.

Bazı durumlarda genç dalların biraz kısaltılması, 2 yaprağa kadar seyreltilmesi gerekebiliyor. Bu durumlarda ana dalların yanı sıra yan taraflarda bulunan küçük dalların da kesilmesine özen gösterin. Budama işlemi, keskin budama makası ya da el yardımıyla tamamlanabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN